Rigatoni z wątróbką cielęcą, brokułami i pomarańczą

    Rigatoni z wątróbką cielęcą, brokułami i pomarańczą

    1polubienie
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta potrawa to kolejny dowód na to, że najlepsze są najprostsze pomysły. Łączy ona delikatny smak wątróbki cielęcej i brokułów z lekkim aromatem czosnku i chili oraz orzeźwiającą słodyczą pomarańczy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g wątróbki cielęcej, oprawionej
    • 2 duże pomarańcze
    • 400 g makaronu rigatoni, penne lub innych rurek
    • 250 g brokułów, podzielonych na różyczki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 świeża, czerwona papryczka chili, drobno posiekana
    • 4 łyżki wina marsala lub półwytrawnego sherry
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego
    • 2 łyżeczki masła
    • sól i pieprz
    • 1 łyżeczka zmiażdżonych, prażonych ziaren kolendry do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Pokroić wątróbkę na paski o szerokości 1 cm i długości 5–6 cm. Okroić z pomarańczy krótkie paseczki skórki i odłożyć na później. Obrać pomarańcze i podzielić na cząstki nad miską, by zachować sok. Wycisnąć też sok ze skórki. Odłożyć 12 najlepszych cząstek, a z pozostałych wycisnąć sok do miski – łącznie powinno być go około 5 łyżek.
    2. Wrzucić makaron do dużego rondla z wrzątkiem. Gotować 10 minut, od momentu, kiedy woda zacznie znów wrzeć, a następnie dodać brokuły i gotować jeszcze 2–3 minuty. Makaron i brokuły powinny być lekko twardawe.
    3. Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni, na której wątróbka zmieści się w jednej warstwie. Wrzucić czosnek i chili. Smażyć na niezbyt dużym ogniu minutę, cały czas mieszając. Dodać wątróbkę i smażyć minutę, potrząsając patelnią, aż przyrumieni się ze wszystkich stron. Dodać wino marsala lub sherry oraz sok i skórkę z pomarańczy. Podgrzewać jeszcze minutę.
    4. Odlać makaron i brokuły, wrzucić je z powrotem do rondla zdjętego z ognia. Wyjąć wątróbkę z sosu i dodać do makaronu i brokułów razem z pozostałą łyżeczką oliwy oraz solą i pieprzem do smaku. Starannie wymieszać.
    5. Doprowadzić sos do wrzenia i gotować, aż jego objętość zmniejszy się o połowę. Dodać ocet i masło, by sos był lśniący. Wrzucić cząstki pomarańczy i podgrzewać 30 sekund, a następnie makaron polać sosem. Delikatnie wymieszać. Posypać ziarnami kolendry (niekoniecznie) i podawać natychmiast.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • Zamiast wina marsala lub sherry można dodać wywar z kurczaka lub wodę, w której gotował się makaron. * • Rigatoni z wątróbką drobiową i porami: użyć 300 g wątróbek drobiowych pokrojonych na równe kawałki o boku przynajmniej 2,5 cm. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek extra virgin. Wrzucić cebulę pokrojoną w cienkie plasterki i podsmażać 3 minuty. Dodać 100 g posiekanych pieczarek i smażyć 2 minuty, a następnie wrzucić 225 g pokrojonych pomidorów z puszki wraz z sokiem. Dodać szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Przykryć i dusić 10 minut. Ugotować brokuły, dodając na ostatnie 3–4 minuty 400 g porów pokrojonych w cienkie krążki. Rozgrzać na dużej patelni 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin i 15 g masła. Kiedy masło zacznie się pienić, wrzucić wątróbkę i posypać 2 łyżeczkami listków świeżego tymianku. Przyrumienić wątróbkę, smażąc 2 minuty bez mieszania. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odlać makaron i pory, przełożyć na półmisek. Wyłożyć na wierzch wątróbkę i polać sosem pomidorowym.

    Zalety

    • Pomarańcze nie bez powodu uważane są za doskonałe źródło witaminy C. Zawierają jej aż 54 mg w 100 g. Jest to jedna z rozpuszczalnych w wodzie witamin, których organizm nie przechowuje, dlatego należy codziennie jadać bogate w nią owoce i warzywa. Naukowcy znajdują coraz więcej dowodów na to, że chroni ona przed wieloma poważnymi schorzeniami, takimi jak choroby serca i nowotwory. * • Pewne badania wykazują, że chili obniża stężenie cholesterolu we krwi. Wyniki innych sugerują, że zapobiega też wrzodom żołądka i dwunastnicy, chroniąc śluzówkę przewodu pokarmowego przed działaniem substancji drażniących, takich jak alkohol i aspiryna.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B2, B6, B12, E, kwas foliowy, niacyna, żelazo, selen, cynk * ✓✓ magnez * ✓ wapń, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis