Rigatoni z czosnkowymi kiełbaskami

    Rigatoni z czosnkowymi kiełbaskami

    3polubienia
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te bardzo apetycznie wyglądające, dość grube kluski podajemy z pysznym, treściwym sosem z bakłażana z dodatkiem kiełbasek, oliwek, pomidorków cherry oraz świeżych ziół. Danie będzie pożywne i bardzo smaczne i na pewno zaspokoi głód domowników.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g makaronu rigatoni (rurki)
    • 250 g kiełbasek czosnkowych
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 duża czerwona cebula, grubo posiekana
    • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
    • 3 małe cukinie, pokrojone w kostkę
    • 800 g pomidorków koktajlowych cherry z puszki (albo pokrojonych pomidorów z puszki)
    • 2 łyżeczki świeżego oregano, posiekanego
    • 30 g czarnych oliwek bez pestek
    • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • sól i pieprz
    • Do przybrania
    • świeże listki oregano
    • 4 łyżki świeżo startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Makaron wrzucić do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dokładnie odcedzić.
    2. Opiec kiełbaski, aż się zrumienią. Kiedy przestygną, pokroić je w grube plastry i odstawić.
    3. Rozgrzać oliwę w rondlu, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu 2–3 minuty, aż zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać czosnek i pokrojone kiełbaski i smażyć jeszcze kilka minut. Zwiększyć ogień, dodać bakłażana i cukinię; mieszając, gotować jeszcze 5 minut, aż bakłażan zacznie mięknąć.
    4. Dodać do rondla jedną puszkę pomidorów, razem z zalewą. Zalewę z drugiej puszki odcedzić i także wlać do rondla (pomidory zachować). Dodać oregano i wymieszać.
    5. Przykryć i dusić na wolnym ogniu 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż bakłażan zmięknie. Dodać oliwki i pozostałe pomidory z puszki. Dokładnie wymieszać, ponownie przykryć i gotować jeszcze 5 minut.
    6. Dodać makaron, wymieszać, żeby cały pokrył się sosem. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Podawać natychmiast, z listkami oregano i posypane parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓✓ wapń, miedź * ✓ ✓ A, B1, B6, C, E, niacyna, żelazo, potas, selen * ✓ kwas foliowy

    Zalety

    • Dodanie bakłażanów to znakomity sposób na to, aby danie było bardziej sycące, a przy tym niskokaloryczne. * • Oliwa z oliwek zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Uważa się, że te substancje obniżają poziom cholesterolu we krwi.

    Inne propozycje

    • Zamiast kiełbasek czosnkowych można wziąć inne kiełbaski – wieprzowe lub drobiowe. * • W wersji wegetariańskiej zamiast kiełbasek należy dodać do sosu cieciorkę. 100 g cieciorki namoczyć na noc, a potem gotować około 45 minut, aż zmięknie (albo dodać 400 g odsączonej cieciorki z puszki). Cieciorkę należy wrzucić do sosu pod koniec gotowania, żeby się nie rozgotowała. W tej wersji oregano i natkę pietruszki zastępujemy liśćmi rukoli – dodajemy je tuż przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis