Gulasz z jagnięciny po indyjsku

    Gulasz z jagnięciny po indyjsku

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Rozgrzej się w chłodny zimowy dzień aromatycznym curry z jagnięciny. To wyjątkowo proste danie dusi się powoli na małym ogniu i podaje z podgrzanymi chlebkami naan z czosnkiem i kolendrą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju arachidowego lub słonecznikowego
    • 1 cebula, grubo posiekana
    • 1 pomarańczowa papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 batat, obrany i pokrojony w kostkę
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 łyżka średnio ostrego curry w proszku
    • 500 g karkówki jagnięcej bez kości, pokrojonej na kawałki wielkości kęsa
    • 200 ml wywaru jagnięcego lub wołowego (z kostki)
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 4 łyżki jogurtu naturalnego
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • 2 łyżki migdałów w płatkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać olej w dużym rondlu. Wrzucić cebulę, paprykę, batata i czosnek. Smażyć przez 4–5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć, ale nie zdążą się przyrumienić.
    2. Wsypać curry i smażyć przez minutę. Dodać mięso, wymieszać starannie, żeby pokryło się warzywami i curry.
    3. Wlać wywar i dodać przecier pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 15 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Dodać jogurt i kolendrę. Posypać migdałami i podawać.

    Możesz też użyć

    Zamiast batatów – dyni, obranej i pokrojonej w kostkę.

    …spróbuj

    Tę potrawę można przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Usmażyć warzywa jak w punkcie 1. Wsypać curry i mieszać minutę. Dodać małego kalafiora pokrojonego na małe różyczki, 200 ml wywaru warzywnego oraz 2 łyżki masła orzechowego. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na małym ogniu przez 10 minut, aż kalafior zmięknie. Dodać 100 g listków młodego szpinaku i podgrzewać, aż się pokurczą. Jogurt zastąpić 4 łyżkami gęstej tłustej śmietany. Zamiast migdałami posypać uprażonymi orzechami nerkowca lub ziemnymi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Zaje.... Polecam!!! - 08 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis