Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min. ›
Gotowanie: 20min. ›
+3godz. chłodzenie ›
Gotowe w: 3godz.30min.
- Wlać 150 ml mleka do rondla. Posypać żelatyną i odstawić na 5 minut, żeby namokła i zrobiła się galaretowata.
- Dodać cukier, wymieszać, ustawić rondel na małym ogniu. Podgrzewać powoli, często mieszając i nie dopuszczając do wrzenia, aż cukier i żelatyna rozpuszczą się całkowicie.
- Zestawić rondel z ognia i dodać pozostałe mleko, śmietankę i skórkę z pomarańczy. Zeskrobać do rondla nasionka z laski wanilii. Samą laskę również wrzucić do mleka. Odstawić na 10 minut, by mleko naciągnęło wanilią, a w tym czasie udusić owoce.
- Włożyć rabarbar do osobnego rondla. Dodać sok pomarańczowy i cukier. Doprowadzić do lekkiego wrzenia i gotować 3–4 minuty, żeby rabarbar zmiękł, ale nie stracił kształtu. Przełożyć go łyżką cedzakową do miseczki. Wygotować nieco sok pozostały w rondlu, aż zgęstnieje. Polać nim rabarbar. Dodać pokrojone w plasterki truskawki, lekko wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Odcedzić mleko przez gęste sito do dzbanka, a następnie przelać do 4 foremek o pojemności 170 ml każda. Odstawić do ostygnięcia, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, by panna cotta się ścięła.
- Obkroić każdą pannę cottę nożem, aby odeszła od brzegów foremki. Przykryć odwróconym talerzykiem i trzymając mocno, przekręcić do góry nogami. Zdjąć foremkę. Na talerzyku obok panny cotty ułożyć trochę owoców, a resztę podać w osobnym naczyniu.
1 porcja zawiera
✓✓✓ C * ✓✓ wapń * ✓ A, B2, B12, kwas foliowy, miedź, potas, cynk.
Inne propozycje
Jeśli nie mamy wanilii w laskach, zastąpmy ją kilkoma kroplami esencji waniliowej.
Zalety
• Owoce to doskonały pod względem smakowym i kolorystyczny dodatek do kremowych deserów. Dodają im też wartości odżywczych. * • Rabarbar zawiera witaminę C oraz jest dobrym źródłem potasu. * • Miękkie owoce, takie jak truskawki, są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, a także zawierają sporo potasu.