Włoska panna cotta

    Włoska panna cotta

    3polubienia
    3godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tradycyjny przepis na “gotowaną śmietankę”, pochodzący z włoskiego Piemontu, dotyczy tłustej śmietanki. Panna cotta podana z duszonym rabarbarem i truskawkami ma kremową konsystencję i doskonały smak, a zawiera znacznie mniej tłuszczu. O ile to możliwe, najlepiej przyrządzić ją dzień wcześniej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 ml chudego mleka
    • 1 łyżka żelatyny w proszku
    • 75 g drobnego cukru
    • 100 ml chudej śmietanki
    • paseczek skórki okrojonej z pomarańczy
    • 1 laska wanilii, rozcięta
    • Duszone owoce
    • 400 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki długości 5 cm
    • sok z 1 pomarańczy
    • 30 g drobnego cukru
    • 450 g dojrzałych truskawek, pokrojonych w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Wlać 150 ml mleka do rondla. Posypać żelatyną i odstawić na 5 minut, żeby namokła i zrobiła się galaretowata.
    2. Dodać cukier, ustawić rondel na małym ogniu. Podgrzewać powoli, często mieszając i nie dopuszczając do wrzenia, aż cukier i żelatyna rozpuszczą się całkowicie.
    3. Zestawić rondel z ognia i dodać pozostałe mleko, śmietankę i skórkę z pomarańczy. Zeskrobać do rondla nasionka z laski wanilii. Samą laskę również wrzucić do mleka. Odstawić na 10 minut, by mleko naciągnęło wanilią, a w tym czasie udusić owoce.
    4. Włożyć rabarbar do rondla. Dodać sok pomarańczowy i cukier. Doprowadzić do lekkiego wrzenia i gotować 3–4 minuty, żeby rabarbar zmiękł, ale nie stracił kształtu. Przełożyć go łyżką cedzakową na talerz. Wygotować nieco sok pozostały w rondlu, aż powstanie syrop. Polać nim rabarbar. Dodać pokrojone w plasterki truskawki, lekko wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
    5. Odcedzić mleko przez gęste sito do dzbanka, a następnie przelać do 4 foremek o pojemności 170 ml każda. Odstawić do ostygnięcia, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, by panna cotta się ścięła.
    6. Okroić każdą pannę cottę nożem. Przykryć odwróconym talerzykiem i trzymając mocno, przekręcić do góry nogami. Zdjąć foremkę. Na talerzyku obok panny cotty ułożyć trochę owoców, a ich resztę podać w osobnym naczyniu.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ C * ✓✓ wapń * ✓ A, B2, B12, kwas foliowy, miedź, potas, cynk.

    Inne propozycje

    • Jeśli nie mamy wanilii w laskach, zastąpmy ją kilkoma kroplami esencji waniliowej. * • Pannę cottę można też podać z sosem malinowym (zob. Pudding monmouth, s. 136). * • Panna cotta z wodą różaną. W punkcie 2. do mleka ze śmietanką dodać zamiast skórki pomarańczowej i wanilii łyżeczkę wody różanej oraz nasionka z 8 strączków kardamonu. Odstawić, by mleko przesiąkło ich aromatem. Podawać z sosem ze świeżych malin i marakui. Przetrzeć maliny przez gęste sito, wymieszać z 1 łyżką przesianego cukru pudru oraz sokiem z ½ pomarańczy. Dodać miąższ z 2 owoców marakui.

    Zalety

    • Owoce to doskonały pod względem smakowym i kolorystyczny dodatek do kremowych deserów. Dodają im też wartości odżywczych. * • Rabarbar zawiera witaminę C oraz jest dobrym źródłem potasu. * • Miękkie owoce, takie jak truskawki, są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, a także zawierają sporo potasu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis