Pieczarki faszerowane warzywami

    Pieczarki faszerowane warzywami

    5polubień
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pieczarki faszerowane wyśmienitym nadzieniem z drobno pokrojonej cukinii, szpinaku i orzechów laskowych, posypane startym parmezanem i na koniec zapieczone, tworzą znakomitą przekąskę, której trudno się oprzeć. Potrawa wygląda najładniej, gdy pieczarki mają zbliżoną wielkość.

    Składniki
    ilość sztuk: 16 pieczarek

    • 16 pieczarek o zamkniętych kapeluszach o średnicy około 4 cm (ok. 250 g)
    • 30 g masła
    • 2 szalotki, drobno posiekane
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 mała cukinia, drobno pokrojona
    • 15 g młodych liści szpinaku, drobno posiekanych, dodatkowo kilka liści do przybrania
    • 30 g świeżo startej razowej pełnoziarnistej bułki
    • 30 g orzechów laskowych, drobno posiekanych
    • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
    • 45 g parmezanu, świeżo startego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Odciąć nóżki pieczarek i drobno je posiekać. Rozpuścić masło na patelni, wrzucić posiekane nóżki, szalotki, czosnek oraz cukinię i dusić 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
    2. Patelnię zdjąć z ognia, dodać poszatkowany szpinak, bułkę tartą, orzechy laskowe, pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać.
    3. Ułożyć kapelusze pieczarek zagłębieniem do góry w cienko wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym lub na delikatnie natłuszczonej blasze do pieczenia. Nałożyć na każdą pieczarkę trochę nadzienia i posypać parmezanem. (Pieczarki można przygotować 2–3 godziny wcześniej i trzymać w lodówce przykryte folią spożywczą.)
    4. Piec około 15 minut, aż pieczarki będą miękkie, a ser się rozpuści. Serwować ciepłe. Można podać na liściach szpinaku.

    1 pieczarka zawiera:

    ✓ E, selen

    Inne propozycje

    • Pieczarki nadziewane młodą kapustą i orzechami włoskimi. Szpinak zastąpić młodą kapustą, szalotkę – małą czerwoną cebulą, orzechy laskowe – orzechami włoskimi, pietruszkę – świeżą kolendrą lub bazylią. * • Pieczarki faszerowane czerwoną papryką i orzeszkami piniowymi. Smażyć 5 minut na łyżce oliwy z oliwek extra virgin nóżki pieczarek, 4 drobno posiekane cebule dymki, ½ małej, drobno pokrojonej czerwonej papryki oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Dodać 30 g posiekanych orzeszków piniowych, 15 g posiekanej rzeżuchy, 30 g świeżo startej bułki, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki oraz sól i pieprz. Nadzienie nałożyć na pieczarki i posypać 45 g drobno startej mozzarelli. Piec jak w przepisie głównym.

    Zalety

    • Pieczarki dostarczają dość dużej ilości witamin z grupy B i stanowią dobre źródło pierwiastka śladowego – miedzi. Pierwiastek ten spełnia różne funkcje – wchodzi w skład wielu enzymów, a także jest niezbędny do rozwoju kości i tkanki łącznej. * • Orzechy laskowe znano już pięć tysięcy lat temu w Chinach. Jadali je również starożytni Rzymianie. Orzechy te są wyjątkowo dobrym źródłem witaminy E i większości witamin z grupy B (z wyjątkiem witaminy B12).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis