Ravioli z grzybami w sosie ziołowym

    Ravioli z grzybami w sosie ziołowym

    5polubień
    1godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ravioli kupowane w sklepie nigdy nie są tak smaczne i delikatne, jak zrobione w domu, ze świeżo przygotowanym nadzieniem. Nie jest to potrawa łatwa i jej wykonanie zajmuje sporo czasu. Najlepiej przyrządzić ją na elegancki sobotni lub niedzielny obiad, kiedy mamy trochę więcej czasu.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 4 szalotki, posiekane
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 450 g pieczarek, drobno posiekanych
    • 3 łyżki brandy
    • 30 g suszonych borowików, namoczonych, odsączonych i drobno posiekanych
    • 100 g razowej bułki tartej
    • 55 g świeżo startego parmezanu
    • 2 jajka
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub świeżej bazylii
    • 1 łyżeczka posiekanego świeżego majeranku (lub ¼ łyżeczki suszonego)
    • świeże ciasto na makaron (zob. s. 19)
    • 250 g fasolki szparagowej lub groszku cukrowego
    • 2 łyżki gałązek świeżego tymianku
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin, sól i pieprz
    • Sos ziołowo-czosnkowy
    • 750 ml wywaru drobiowego lub z warzyw
    • 180 ml wytrawnego białego wina
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 1 łyżka świeżych listków tymianku (lub ¼ łyżeczki suszonego)
    • 4 cukinie, pokrojone w plasterki lub kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić szalotki i smażyć kilka sekund, dodać czosnek i pieczarki. Smażyć na dużym ogniu, mieszając, aż przyrumienią się pieczarki, a następnie zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 10 minut, aż grzyby odparują.
    2. Wlać brandy i podgrzewać, aż wyparuje. Zdjąć rondel z ognia. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Wrzucić borowiki, bułkę tartą, parmezan, jajka, natkę pietruszki lub bazylię i majeranek. Utrzeć na wilgotną masę i wstawić do lodówki na czas przygotowania pierożków.
    4. Podzielić ciasto na cztery równe części i każdą osobno rozwałkować. Jeśli używamy maszynki do makaronu, należy ustawić ją na najmniejszą grubość. Jeśli wałkujemy ciasto, należy to robić na stolnicy nie poprószonej mąką. Przekroić każdą rozwałkowaną porcję na 2 pasy o wymiarach około 10x50 cm.
    5. Ułożyć pas ciasta na stolnicy. Wykładać po 1 łyżeczce nadzienia w odstępach około 5 cm. Margines ciasta dookoła każdej porcji nadzienia powinien być na tyle duży, by umożliwił sklejenie z drugim pasem, który nałoży się na wierzch.
    6. Zwilżyć ciasto wokół każdej porcji nadzienia odrobiną wody. Przykryć drugim pasem ciasta i zlepić je dookoła porcji nadzienia. Pokroić ząbkowanym kółkiem do krojenia lub ostrym nożem.
    7. Ostrożnie porozdzielać pierożki ravioli i każdy obtoczyć w mące. Ułożyć w jednej warstwie na talerzu i wstawić do lodówki. Zrobić pierożki z pozostałego ciasta.
    8. Aby przyrządzić sos ziołowo-czosnkowy, należy wymieszać w rondlu wywar, wino i czosnek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu 5–10 minut, aż sos przesiąknie czosnkiem. Dodać tymianek i cukinię. Gotować na dość dużym ogniu 5–10 minut, aż cukinia zmięknie (ale nie będzie się rozpadać), a sos nieco wyparuje i nabierze intensywnego smaku.
    9. Wrzucić ravioli do wrzącej wody i gotować 4–5 minut, aż wypłyną na powierzchnię i będą al dente, czyli lekko twarde. Na ostatnie 30–60 sekund gotowania wrzucić fasolkę szparagową lub groszek cukrowy. Dokładnie odcedzić.
    10. Przełożyć ravioli z fasolką lub groszkiem na talerze do zupy i polać sosem ziołowo-czosnkowym z cukinią. Posypać tymiankiem i skropić odrobiną oliwy z oliwek. Podawać natychmiast.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓✓ wapń, miedź * ✓ ✓ A, B12, C, kwas foliowy, niacyna, potas, selen * ✓ B1, B2, B6, E

    Zalety

    • Grzyby zawierają niewiele tłuszczu i kalorii, za to dostarczają organizmowi sporo miedzi oraz niektórych witamin z grupy B. * • Fasolka szparagowa i groszek cukrowy to dobre źródło witaminy C i błonnika.

    Inne propozycje

    • Własnoręcznie przygotowane ciasto na makaron można doprawić pastą z suszonych pomidorów lub z czarnych oliwek (zob. s. 20). * • Ravioli można przygotować też z gotowych, kupionych w sklepie z żywnością orientalną płatków won ton. Można też kupić świeże płaty lasagne (w razie konieczności cieniej je rozwałkować) i z nich przyrządzić ravioli.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis