Ragoût z kiełbasy i fasoli

    Ragoût z kiełbasy i fasoli

    1polubienie
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Grillowane kiełbaski w pikantnym sosie pomidorowym z fasolą, z dodatkiem puszystego purée z ziemniaków i pasternaku to znakomite danie na obiad. Najlepiej przyrządzić je z chudych kiełbasek, podanych z zielonymi warzywami – na przykład brokułami gotowanymi na parze.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 chude wieprzowe kiełbaski, razem około 280 g
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 820 g fasoli czerwonej albo borlotti z puszki, wypłukanej i odsączonej
    • 2 łyżki pomidorowego sosu chutney
    • 2 łyżeczki mielonej papryki
    • Purée z ziemniaków i pasternaku
    • 750 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 1 duży posiekany pasternak, około 170 g
    • 2 łyżki półtłustego mleka
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do średniej temperatury. Kiełbaski położyć na ruszcie i piec przez 15 minut, często obracając, aż będą rumiane.
    2. Ugotować ziemniaki i pasternak, aż będą miękkie.
    3. W międzyczasie do rondla włożyć pomidory razem z zalewą, fasolę, sos chutney i paprykę, podgrzewać, aż całość zacznie się lekko gotować.
    4. Zdjąć kiełbaski z rusztu (nie wyłączać piekarnika). Kiedy lekko przestygną, przekroić każdą ukośnie na 4 grube plastry, a następnie dodać do sosu. Wszystko przełożyć do żaroodpornego naczynia.
    5. Ziemniaki i pasternak odcedzić, utłuc na purée z mlekiem i oliwą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    6. Równomiernie rozłożyć purée na kiełbaskach z sosem, wstawić naczynie do piekarnika i zapiekać przez 5 minut, aż purée będzie przyrumienione i chrupiące. Podawać na gorąco.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Inne propozycje

    • Aby przygotować gulasz z kiełbasy i soczewicy z kaszką kuskus, należy upiec na ruszcie 4 wieprzowe kiełbaski czosnkowe. W czasie ich pieczenia zalać 250 g kaszki kuskus 250 ml wrzącego wywaru z warzyw, zamieszać, przykryć i odstawić na 5 minut, żeby kuskus wchłonął wywar. Przemieszać kuskus widelcem, dodać startą skórkę cytrynową i sok z 1 cytryny, 2 łyżki kaparów i 3 łyżki posiekanej natki pietruszki. Przykryć, żeby kaszka nie wystygła. Podgrzać 400 g pokrojonych pomidorów z puszki, razem z 410 g zielonej soczewicy z puszki, wypłukanej i odsączonej. Dodać 2 łyżki posiekanej świeżej mięty i przyprawy do smaku. Każdą kiełbaskę pokroić na 4 grube kawałki i dodać do pomidorów z soczewicą. Następnie wyłożyć kiełbaski z sosem na kuskus. Przybrać natką pietruszki i podawać na gorąco.

    Zalety

    • Dzięki dodaniu roślin strączkowych potrawa z niewielkim dodatkiem mięsa będzie zawierać dużo białka. Łączenie mięsa z warzywami strączkowymi zmniejsza także zawartość tłuszczu. * • Warto mieć w spiżarni pokrojone pomidory z puszki. Są wygodne w użyciu i mają dobre właściwości odżywcze. Ilość likopenu, wartościowego przeciwutleniacza, wzrasta w trakcie gotowania, dlatego pomidory z puszki zawierają go więcej niż świeże.

    Jedna porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, C * ✓✓ E, kwas foliowy, niacyna, wapń, miedź, żelazo, potas, cynk * ✓ A, B2, B12, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis