Ragout z dzika z polentą

    Ragout z dzika z polentą

    Zapisz do ulubionych
    2dni3godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Mięso dzika jest niezwykle popularne w Toskanii i Umbrii we Włoszech. Udusimy je z dużą ilością czosnku i warzyw. Powstanie w ten sposób pyszny gęsty sos do polenty. Potrawę podamy z rukolą i sałatą radicchio lub z lekko obgotowanymi zielonymi warzywami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 g mięsa dzika nadającego się do duszenia, okrojonego z tłuszczu i pokrojonego na małe kawałki
    • 2 cebule
    • 1 kawałek cynamonu
    • 250 ml czerwonego wina
    • 15 jagód jałowca, lekko zmiażdżonych
    • 4 listki laurowe
    • 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 marchewka, posiekana
    • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego
    • 300 ml wywaru wołowego
    • 10 g suszonych borowików, starannie wypłukanych
    • listki z kilku gałązek świeżych ziół (rozmarynu, szałwii, oregano lub natki pietruszki), grubo posiekane
    • sól i pieprz
    • Polenta z serem ricotta i rozmarynem
    • 300 g polenty instant
    • 100 g sera ricotta
    • 1 łyżka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +2dni marynowanie  ›  Gotowe w: 2dni3godz.45min. 

    1. Włożyć mięso do miski. Dodać posiekaną cebulę, cynamon, wino, jałowiec, listki laurowe, czosnek i pieprz do smaku. Przykryć i marynować w lodówce całą noc, a najlepiej dwa dni.
    2. Wyjąć mięso z marynaty i wysuszyć papierowymi ręcznikami. Przecedzić marynatę i odstawić. Posiekać resztę cebuli. Rozgrzać oliwę w naczyniu żaroodpornym. Wrzucić mięso i lekko obrumienić ze wszystkich stron. Dodać cebulę, marchewkę i selera naciowego. Smażyć 3–4 minuty, aż warzywa nieco zmiękną.
    3. Dodać marynatę, pomidory z sokiem, ocet, wywar, grzyby i zioła. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić około 2 godzin, aż mięso zmięknie. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple, a w tym czasie przyrządzić polentę.
    4. Ugotować polentę zgodnie z przepisem na opakowaniu (powinna być gęsta). Dodać ser ricotta i rozmaryn. Starannie wymieszać i podgrzewać jeszcze chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się całkowicie rozpuści.
    5. Rozłożyć polentę na 4 podgrzanych talerzach i polać sosem z mięsem. Podawać natychmiast.

    Inne propozycje

    • Zamiast mięsa dzika można użyć 250 g chudej szynki wieprzowej bez kości. Około 45 minut przed końcem duszenia należy pokroić 200 g kiełbasy wieprzowej lub z sarniny na kawałki wielkości kęsa i obrumienić je ze wszystkich stron na patelni teflonowej bez tłuszczu. Wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na papierowych ręcznikach, dodać do wieprzowiny i dusić jeszcze 30 minut. * • Rago^ut można przyrządzić z kiełbasy z dzika. Zeszklić na patelni posiekaną cebulę, marchewkę i selera naciowego oraz 4 grubo posiekane ząbki czosnku. Dodać 400 g kiełbasy z dzika, bez skóry, nieco rozdrobnionej. Smażyć, aż kiełbasa się przyrumieni, starając się rozdrobnić ją jeszcze bardziej. Dodać 250 ml czerwonego wina wraz z pomidorami, wywarem, grzybami oraz ziołami (nie dodawać octu) i gotować na maleńkim ogniu 30 minut. * • Do takiego ragoÛt najlepiej podać makaron.

    Zalety

    • Mięso dzika ma bardzo intensywny smak, więc nie trzeba go używać zbyt wiele. Jest też bardzo chude. Podobnie jak wieprzowina, zawiera bardzo dużo witaminy B12 niezbędnej dla zdrowia czerwonych krwinek. * • Polenta jest niezawierającym glutenu źródłem skrobi. Dostarcza też organizmowi nieco potasu. * • Dodanie sera ricotta do polenty wcale nie zwiększa znacznie ogólnej zawartości tłuszczu w tym daniu, ponieważ jest on dość chudy w porównaniu z większością serów. Ricotta jest też dobrym źródłem wapnia oraz witamin B2 i B12.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, niacyna * ✓✓ B2, żelazo, potas, cynk * ✓ wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis