Radiatori z fasolką flageolet w sosie pomidorowym

    Radiatori z fasolką flageolet w sosie pomidorowym

    4polubienia
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Potrawy, które zawierają makaron i fasolę, są równie dobrym źródłem białka jak mięso. W tym daniu delikatna fasolka flageolet łączy się z grubym makaronem. W sałatce jest również seler naciowy, czerwona papryka i karczochy. Całość uzupełnia pyszny sos z pomidorów.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 225 g makaronu radiatori (ozdobne rurki w kształcie grzejników)
    • 400 g marynowanych karczochów z puszki, odsączonych i pokrojonych w ćwiartki
    • 4 dojrzałe pomidory, bez skórki, pokrojone w ósemki lub szesnastki
    • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki
    • 400 g fasolki flageolet z puszki, odsączonej
    • 2 łyżki świeżej bazylii, drobno porwanej
    • Sos pomidorowy
    • 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżeczka cukru
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu (10–12 minut). Dokładnie odcedzić i włożyć do dużego naczynia.
    2. Dodać karczochy, pomidory, seler naciowy, fasolkę flageolet, paprykę i bazylię. Delikatnie wymieszać makaron z warzywami. Zimne warzywa przyspieszą stygnięcie makaronu, dzięki czemu będzie on twardszy i nie będzie się kleił, ciepły makaron natomiast pomoże wydobyć z warzyw smak i aromat.
    3. Wszystkie składniki sosu energicznie wymieszać, aż połączą się w jednolity sos. Przyprawić sos do smaku i polać sałatkę. Delikatnie wymieszać, wstrząsając miską. Odstawić sałatkę do ostygnięcia. Podawać w małych miseczkach albo na dużym talerzu.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, C * ✓✓ B1, B6, niacyna, żelazo, potas * ✓ E, miedź, selen

    Inne propozycje

    • Można zastąpić fasolkę flageolet soją z puszki. Soja jest bardzo bogatym źródłem białka. * • Zamiast pomidorów można dodać koper włoski – przekrojony na ćwiartki i w cienkie plasterki. Fasolkę flageolet można zastąpić fasolką cannellini z puszki. Aby przygotować danie mięsne, wystarczy dodać do sałatki 55 g drobno pokrojonego włoskiego salami. * • W przygotowanym sosie można zamarynować 225 g pieczarek z bazylią (na co najmniej dwie godziny przed przygotowaniem sałatki) i zastąpić nimi karczochy. Zamiast zwykłych pomidorów można dodać przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe cherry – wtedy już nie należy dodawać selera.

    Zalety

    • Fasolka flageolet zawiera dużo białka, a tylko znikomą ilość tłuszczu. Jest także bogata w witaminę B1 i w żelazo. Podobnie jak inne fasole (i w ogóle rośliny strączkowe), jest także dobrym źródłem błonnika, zwłaszcza rozpuszczalnego, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko zapadnięcia na chorobę wieńcową.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis