Racuszki z wędzonym łososiem

    Racuszki z wędzonym łososiem

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te eleganckie i delikatne racuszki doprawione są cebulą dymką i koperkiem. Świeża w smaku salsa to doskonały do nich dodatek.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 300 ml chudego mleka
    • 180 ml śmietany
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 2 jajka
    • 4 cebule dymki, posiekane
    • 2 duże gałązki świeżego koperku
    • 250 g mąki
    • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 125 g wędzonego łososia, pokrojonego w cienkie paseczki
    • olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek light
    • 1 słoiczek czarnego kawioru (ok. 50 g)
    • świeży koperek lub posiekany szczypiorek, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Do mleka dodać 2 łyżki śmietany i sok z cytryny. Wymieszać starannie widelcem. Wlać połowę tej mieszaniny do miksera. Wbić jajka i dodać cebulę dymkę. Miksować przez minutę. Dodać koperek i mąkę, miksować, aż ciasto będzie dość jednolite, z maleńkimi kawałkami cebuli dymki i koperku. Wlać pozostałą mieszaninę mleczną i zmiksować. Dodać 50 g pokrojonego łososia i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Rozgrzać teflonową patelnię, wlać nieco oliwy lub oleju i rozprowadzić po całym dnie. Nałożyć około 2 łyżek ciasta – powinien powstać z tego racuszek o średnicy około 9 cm. Nałożyć jeszcze 2 lub 3 porcje ciasta, w niewielkich odstępach. Smażyć przez minutę, aż racuszki będą ścięte i na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki. Przewrócić łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze przez minutę. Zdjąć z patelni i trzymać na blasze w ciepłym piekarniku, gdy smażymy pozostałe placuszki – powinno ich być łącznie 18.
    3. Na środku każdego racuszka nałożyć po łyżeczce gęstej śmietany. Przykryć pozostałymi paseczkami łososia i udekorować kawiorem oraz koperkiem lub szczypiorkiem. Ułożyć na podgrzanym półmisku i podawać.

    Możesz też użyć

    • Zamiast łososia – wędzonych filetów z makreli (bez skóry) oraz dodać odrobinę łagodnego chrzanu do śmietany. Udekorować rukwią wodną. • Zamiast cebuli dymki, koperku i łososia, zetrzeć grubo marchew, cukinię oraz 75 g sera gruyère i zmniejszyć ilość mleka do 250 ml. Podawać z jogurtem greckim oraz sałatką z pokrojonych na plasterki pomidorów i czerwonej cebuli.

    Z czym podawać

    Salsa ogórkowa z awokado: wymieszać 2 posiekane awokado z sokiem z małej limonki. Dodać ½ posiekanego ogórka, 3 łyżki posiekanych listków kolendry oraz posiekaną czerwoną papryczkę chili lub szczyptę łagodnego chili w proszku.

    Naleśniki z cieciorką i kukurydzą

    Zmiksować 175 g mąki z cieciorki lub mąki graham ze 125 g drobnej kaszki kukurydzianej, 3 łyżeczkami proszku do pieczenia, łyżeczką curry w proszku, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki drobnego cukru. Dodać 2 jajka, 450 ml chudego mleka i 50 g roztopionego i ostudzonego masła. Zmiksować dokładnie. Dodać 75 g dobrze odsączonej (lub rozmrożonej) kukurydzy. Usmażyć jak w głównym przepisie. Podawać z raitą ogórkową.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis