Racuszki przygotowuje się łatwo i szybko. Nadają się one na podwieczorek i na deser. Podane z kremowym serkiem śmietankowym i słodkimi soczystymi owocami staną się prawdziwym smakołykiem.
• Racuszki podawane z serkiem śmietankowym są mniej kaloryczne, niż z masłem lub śmietaną. * • Mleko jest źródłem wapnia, pierwiastka, który wpływa korzystnie na zdrowie kości i zębów. Dostarcza ono też organizmowi białka oraz witaminy B2 i B12.
✓ B12
• Zamiast z serkiem śmietankowym i owocami racuchy można podawać z odrobiną jogurtu i dżemu. * • Jabłka w cieście: obrać 1 deserowe jabłko i pokroić w kostkę. Wymieszać z ciastem na racuszki i szczyptą mielonych goździków. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. * • Pikantne racuszki z parmezanem i ziołami: zamiast cukru pudru dodać do mąki 1 łyżkę posiekanego szczypiorku, 1 łyżkę posiekanego, świeżego oregano i 2 łyżki świeżo startego parmezanu. Przed podaniem ułożyć na każdym racuszku kawałeczek miękkiego sera i pół pomidorka koktajlowego cherry.
Mleko i mąka na oko, wyszło pycha . - 24 sty 2013
Racuszki wyszły przepysznie... robiłam pierwszy raz, ale smakują jak racuchy mojej babci Polecam - 12 maj 2014
Rewelacyjny przepis! Dobrze smakują zarówno na obiad jak i na kolację. Polecam! - 01 lut 2014