Racuszki

    Racuszki

    38polubień
    30min.


    Zrobione przez 75 osób

    Racuszki przygotowuje się łatwo i szybko. Nadają się one na podwieczorek i na deser. Podane z kremowym serkiem śmietankowym i słodkimi soczystymi owocami staną się prawdziwym smakołykiem.

    Składniki
    ilość sztuk: 24 racuszki

    • 125 g mąki
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki cukru pudru
    • 1 jajko
    • 1 łyżka roztopionego masła
    • 150 ml chudego mleka
    • 4 łyżeczki oleju słonecznikowego
    • Z czym podawać
    • 100 g czarnych jagód
    • 1 łyżeczka płynnego miodu
    • 100 g malin
    • 200 g serka śmietankowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wsypać mąkę do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i wymieszać. Zrobić w środku zagłębienie, wlać roztrzepane jajko, roztopione masło i nieco mleka. Utrzeć na gęste jednolite ciasto, dodając mleka.
    2. Rozgrzać duży płaski talerz w piekarniku, a następnie wyłączyć piekarnik i wyłożyć talerz czystą ściereczką, by móc trzymać racuchy w cieple. Na średnim ogniu rozgrzać dużą patelnię o grubym dnie i nasmarować ją 1 łyżeczką oleju.
    3. Aby racuszki były ładne i okrągłe, należy nalewać ciasto na patelnię czubkiem łyżki, a nie bokiem. W zależności od wielkości racuszków można ich smażyć 4-6 jednocześnie, trzeba jednak pozostawić wokół nich na tyle wolnego miejsca, by móc je bez trudu przewrócić. Smażyć 2 minuty, aż będą prawie ścięte, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Racuchy powinny być przyrumienione od spodu na złocisty kolor.
    4. Szerokim nożem lub łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 1-2 minuty, aż będą przyrumienione po obu stronach. Usmażone przełożyć na rozgrzany w piekarniku talerz i okryć ściereczką, żeby nie stygły podczas smażenia następnych. Przed smażeniem każdej porcji wlać na patelnię 1 łyżeczkę oleju.
    5. Włożyć jagody do miseczki, dodać miód i wymieszać. Dodać maliny i lekko je zmiażdżyć, pozostawiając niektóre w całości. Podawać racuszki na gorąco z owocami z miodem i serkiem śmietankowym.

    Zalety

    • Racuszki podawane z serkiem śmietankowym są mniej kaloryczne, niż z masłem lub śmietaną. * • Mleko jest źródłem wapnia, pierwiastka, który wpływa korzystnie na zdrowie kości i zębów. Dostarcza ono też organizmowi białka oraz witaminy B2 i B12.

    1 racuszek zawiera:

    ✓ B12

    Inne propozycje

    • Zamiast z serkiem śmietankowym i owocami racuchy można podawać z odrobiną jogurtu i dżemu. * • Jabłka w cieście: obrać 1 deserowe jabłko i pokroić w kostkę. Wymieszać z ciastem na racuszki i szczyptą mielonych goździków. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. * • Pikantne racuszki z parmezanem i ziołami: zamiast cukru pudru dodać do mąki 1 łyżkę posiekanego szczypiorku, 1 łyżkę posiekanego, świeżego oregano i 2 łyżki świeżo startego parmezanu. Przed podaniem ułożyć na każdym racuszku kawałeczek miękkiego sera i pół pomidorka koktajlowego cherry.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (7)

    autor:
    11

    Mleko i mąka na oko, wyszło pycha . - 24 sty 2013

    autor:
    5

    Racuszki wyszły przepysznie... robiłam pierwszy raz, ale smakują jak racuchy mojej babci Polecam - 12 maj 2014

    autor:
    3

    Rewelacyjny przepis! Dobrze smakują zarówno na obiad jak i na kolację. Polecam! - 01 lut 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis