Murzynek z bananami

    Murzynek z bananami

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 11 osób

    Prosty kakaowiec podawany z bananami i bitą śmietaną. Można go też piec jako muffinki, ale wtedy czas pieczenia trzeba oczywiście skrócić.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 220 g mąki
    • 70 g gorzkiego kakao
    • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 170 g masła
    • 50 g margaryny
    • 400 g cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu
    • 420 ml mleka
    • 225 g bitej śmietany
    • 3 banany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Natłuścić i posypać mąką formę o wymiarach 22x33 cm.
    2. Przesiać razem mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Odstawić.
    3. W dużej misce zmiksować masło z cukrem i margaryną do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodawać po jednym jajku, miksując dobrze po każdym dodaniu, a następnie dodać wanilię. Nadal miksując dodawać mąkę na przemian z mlekiem. Zmiksować, aby połączyć wszystkie składniki.
    4. Wlać ciasto do foremki i piec przez 30 minut w nagrzanym piekarniku (do momentu, kiedy wetknięta w ciasto wykałaczka wyjdzie czysta). Wyjąć i ostudzić.
    5. Nałożyć bitą śmietanę na ostygnięte ciasto i położyć plasterki bananów na wierzch. Przechowywać w lodówce.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    3

    Okropny przepis. Złe składniki. Wiem bo znam sie na ciastach. - 10 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis