Racuchy z jabłkiem i orzechami

    Racuchy z jabłkiem i orzechami

    5polubień
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Racuchy są szybką do przygotowania słodką przekąską. Gęste ciasto powstaje dzięki zmieszaniu kilku podstawowych składników, które można znaleźć w każdej kuchni, a smaży się je zaledwie parę minut. W naszym przepisie smacznym dodatkiem są pokrojone w kostkę jabłka i prażone orzechy laskowe.

    Składniki
    ilość sztuk: 16 racuchów

    • 45 g orzechów laskowych, bez skórki, posiekanych
    • 200 g mąki
    • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    • szczypta soli
    • 2 łyżki drobnego cukru
    • 1 duże jajko
    • 250 ml maślanki
    • 1 jabłko deserowe (ok. 150 g), drobno pokrojone
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 4 łyżki syropu klonowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Wrzucić orzechy laskowe na rozgrzaną małą teflonową patelnię i prażyć cały czas mieszając, aż się lekko przurumienią. Należy robić to ostrożnie, ponieważ orzechy łatwo się przypalają. Gdy będą gotowe, przesypać do miseczki.
    2. Przesiać mąkę do dużej miski, dodać sodę oczyszczoną, sól oraz cukier. Pośrodku zrobić zagłębienie, do którego wlać jajko delikatnie ubite z maślanką. Stopniowo roztrzepać, żeby sypkie składniki połączyły się z płynnymi – ciasto powinno być gładkie i gęste. Dodać jabłko oraz prażone orzechy i wymieszać dużą metalową łyżką.
    3. Delikatnie wysmarować odrobiną oleju słonecznikowego blachę do pieczenia na wolnym ogniu lub ciężką teflonową patelnię. Rozgrzać na średnim ogniu. W zależności od rozmiarów blachy i patelni można usmażyć za jednym razem do 4 racuchów. Po nałożeniu ciasta na rozgrzaną powierzchnię – na racuch potrzeba czubatej łyżki ciasta – na placku powstaną pęcherzyki i pęknięcia. Delikatnie wsunąć małą łopatkę pod racuch, żeby oderwać go od patelni i smażyć jeszcze minutę, aż spód stanie się złocistobrązowy. Przewrócić na drugą stronę i smażyć 1–2 minuty aż się przyrumieni.
    4. Racuchy zdjąć z blachy lub patelni i trzymać w cieple pod czystą ściereczką. Usmażyć resztę.
    5. Podgrzać lekko syrop klonowy w małym garnku. Polać nim racuchy i od razu podawać.

    1 racuch zawiera

    ✓ E

    Inne propozycje

    • Racuchy z morelami i orzechami włoskimi lub pekan. Zamiast jabłka drobno pokroić suszone morele, a orzechy laskowe zastąpić włoskimi lub pekan. * • Racuchy ze świeżymi owocami jagodowymi. Do ciasta zamiast jabłka dodać 100 g jeżyn lub malin i doprawić dużą szczyptą przyprawy do piernika. Można nie dodawać orzechów.

    Zalety

    • Maślanka powstaje podczas ubijania śmietany na masło. Nie zawiera ona tłuszczu z masła. Dostarcza natomiast białka, minerałów oraz cukru mlecznego, czyli laktozy. Ma również przyjemny dla podniebienia, ostry smak. * • Jabłka są dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika w postaci pektyn. Największą ilość błonnika zapewnia jedzenie jabłek wraz ze skórką. Badania wykazują, że spożywanie jabłek jest również korzystne dla zębów, ponieważ pomaga zapobiegać chorobom dziąseł.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis