Quiche ziemniaczany ze porem

    Quiche ziemniaczany ze porem

    1polubienie
    1godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Quiche to potrawa pochodząca z Lotaryngii. Placek robi się najczęściej z kruchego ciasta, na które nakłada się różne składniki: ser, wędzonkę, zioła, ryby i zapieka z sosem z jajek i śmietany.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 170 g mąki
    • 1 łyżeczka papryki w proszku
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 3 gałązki tymianku
    • 4 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 jajko
    • Nadzienie
    • 350 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
    • 250 g pora
    • 60 g posiekanej rukoli
    • 60 g startego sera gruyere
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    • 2 jajka
    • 150 ml mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +20min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Mąkę wymieszać z paprykę i sól. Opłukać i osuszyć tymianek, oberwać listki i drobno je posiekać. Dodać do mąki wraz z olejem, jajkiem i łyżką wody. Zagnieś na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut.
    2. Obrać ziemniaki i pokroić w plasterki. Oczyścić i umyć por. Pokroić na cienkie paseczki i gotować przez 5 minut w 50 ml wody, by odrobinę zmiękł. Odcedzić i ostudzić.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować formę masłem. Cienko rozwałkować ciasto i wylepić nim formę. Posypać na dnie 30 g sera.
    4. Warstwami układać na cieście w formie ziemniaki, por, szczypiorek, rukolę i resztę sera. Rozbełtać jajka z mlekiem, dodając sól, pieprz do smaku. Zalać poukładane w warstwach nadzienie.
    5. Piec przez 10 minut w nagrzanym piekarniku. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez 35 minut. Podawać ciepłe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis