Quiche ze szpinakiem

    Quiche ze szpinakiem

    3polubienia
    1godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Spód tego placka można upiec z dużym wyprzedzeniem, a na pół godziny przed podaniem pokryć go szpinakiem i zalać masą śmietanową, upiec i podawać.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 żółtko
    • 100 g masła i trochę do formy
    • suszony groch do obciążenia spodu
    • Nadzienie
    • 600 g mrożonych liści szpinaku, rozmrożonych
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 100 g kwaśnej śmietany
    • 100 g śmietany kremówki
    • 1 białko
    • 3 jajka
    • 50 g tartego parmezanu
    • szczypta startej gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki płatków migdałowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +20min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Wymieszać mąkę z solą, żółtkiem, masłem i 2 łyżkami wody. Zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut w chłodne miejsce. Nasmarować formę masłem. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    2. Pokroić cebulę w drobną kostkę, ząbek czosnku posiekać. Wymieszać kwaśną śmietanę z kremówką, jajkami, połowę białka, parmezanem i przyprawami. Wycisnąć szpinak i grubo posiekć.
    3. Rozwałkować ciasto na blacie kuchennym posypanym mąką. Wylepić nim wnętrze formy. Spód ciasta gęsto nakłuć widelcem, wyłożyć odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia i posypać grochem. Piec przez 12 minut, a następnie wyjąć z piekarnika, usunąć papier i groch.
    4. Posmarować spód placka resztą białka. Rozłożyć szpinak, cebulę i czosnek. Polać śmietaną z dodatkami i posypać płatkami migdałowymi. Piec przez 30–35 minut. Podawać gorący.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis