Quiche na szybko

    Quiche na szybko

    2polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Z gotowego kruchego ciasta można szybko przygotować pyszny i sycący quiche. Doskonale pasuje do niego sałatka z różnokolorowych warzyw i gotowane młode ziemniaki.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 375 g gotowego kruchego ciasta
    • 100 g chudej szynki, pokrojonej w kostkę
    • 4 cebulki dymki, pokrojone w krążki
    • 2 jajka
    • 150 ml chudego mleka
    • 4 łyżki chudej śmietanki (lub więcej mleka)
    • 100 g sera cheddar, startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Jeśli mamy na to czas, pozostawić ciasto w opakowaniu na 20 minut w temperaturze pokojowej, żeby po rozwinięciu nie popękało. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (z termoobiegiem 180°C). Delikatnie wylepić ciastem brzegi oraz dno formy. Okroić wzdłuż krawędzi ostrym nożem. Przykryć ciasto pergaminem i ułożyć na nim zmiętą folię aluminiową. Piec przez 10 minut. Usunąć pergamin i folię. Piec jeszcze przez 5 minut.
    2. Wymieszać szynkę z cebulą. Jajka wymieszać z mlekiem i śmietanką (lub dodatkowym mlekiem). Dodać sól i pieprz do smaku.
    3. Posypać ciasto połową sera, nałożyć cebulę oraz szynkę. Posypać resztą sera. Ustawić ponownie w piekarniku i zalać jajkami z mlekiem. Piec przez 30 minut, aż quiche się przyrumieni.

    Z czym podawać

    Przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz rukiew wodna to kolorowa i zdrowa sałatka do tego dania. Można też użyć gotowych, obranych młodych ziemniaków.

    Quiche z cukinią, porami i kozim serem

    Pokroić dużą cukinię w drobną kostkę. Odkroić i wyrzucić zielone części pora, a białą pokroić na cienkie krążki. W rondlu rozgrzać 20 g masła. Wrzucić cukinię i pora. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Wyjąć z rondla i odstawić, żeby nieco ostygły. Pokruszyć lub pokroić w plasterki 125 g koziego sera. Ułożyć warzywa na cieście. Posypać kozim serem, a następnie polać mlekiem roztrzepanym z jajkami, jak w punkcie 3. głównego przepisu i wstawić do piekarnika.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis