Quiche lorraine

    Quiche lorraine

    5polubień
    2godz.


    Zrobione przez 10 osób

    Ten klasyczny, tradycyjny placek z Lotaryngii jest tak smaczny, że warto przyrządzić go z podwójnej ilości wszystkich składników. Można wtedy połowę zachować na zapas: 5 minut przed końcem pieczenia trzeba go wyjąć z piekarnika, ostudzić, pokroić na porcje i tak zamrażać.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 250 g mąki
    • 120 g masła
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 żółtko
    • suszony groch do obciążenia spodu
    • Nadzienie
    • 150 g śmietany kremówki
    • 3 jajka
    • 1 żółtko
    • szczypta startej gałki muszkatołowej
    • pieprz i sól do smaku
    • 150 g wędzonej biodrówki wieprzowej w plasterkach
    • 200 g tartego ementalera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Wsypać mąkę do miski. Pokroić masło na kawałki. Dodać do mąki wraz z solą, 1 żółtkiem i 1–2 łyżkami wody. Wyrobić na gładkie ciasto najpierw mikserem, a następnie rękami. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Cienko rozwałkować ciasto na oprószonym mąką blacie kuchennym. Wylepić nim formę, tworząc brzeg na 5 cm.
    3. Gęsto ponakłuwać ciasto widelcem, pokryć odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia, posypać grochem i piec przez 12 minut. Usunąć papier i groch, i piec nadal przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i nieco ostudzić.
    4. Wymieszać śmietanę z jajkami, gałkę muszkatołową, pieprzem i solą.
    5. Biodówkę rozłożyć na cieście, posypać tartym serem i zalać śmietaną wymieszaną z dodatkami.
    6. Piec przez 25–35 minut. Jeśli powierzchnia będzie zanadto ciemnieć, należy przykryć ją folią aluminiową. Gotowy placek studzić przez 5 minut w formie, następnie wyjąć i podawać jeszcze gorący.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis