Purée owocowe

    Purée owocowe

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To bogate w smaku, lekko cierpkie i lekko pikantne purée ze świeżych i suszonych owoców zastąpi z powodzeniem masło na porannym toście. Przygotujemy go sporo, ale przecier dobrze się przechowuje w lodówce. Można go podawać z serem cheddar na kanapce lub zamiast marynaty czy sosu chutney.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 kg

    • 500 g jabłek, obranych i pokrojonych
    • 250 g suszonych gruszek
    • 250 g suszonych brzoskwiń
    • 360 ml soku z jabłek
    • ½ łyżeczki mieszanki przypraw korzennych
    • 1½ łyżeczki soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Zagotować jabłka, gruszki, brzoskwinie, sok jabłkowy, przyprawy i 120 ml wody w rondlu o grubym dnie. Mieszać masę owocową od czasu do czasu.
    2. Dusić na małym ogniu bez pokrywki 30 minut, lub aż owoce się rozgotują i masa będzie jednolita. Mieszać często, aby nie przywarła do dna garnka.
    3. Odstawić garnek z ognia, aby masa trochę ostygła. Spróbować i dodać soku z cytryny, jeśli przecier jest za słodki. Dobrze wymieszać.
    4. Przełożyć masę do robota kuchennego lub blendera i zmiksować, aby powstało gęste purée.
    5. Poczekać, aż zupełnie ostygnie i podawać. Przecier można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Inne propozycje

    • Tuż przed podaniem dodać posiekane, sparzone migdały i wymieszać. Purée z migdałami nie nadaje się do przechowywania, ponieważ migdały rozmiękają już po kilku godzinach. * • Pikantny przecier śliwkowy. Zastąpić suszone gruszki i brzoskwinie 500 g suszonych śliwek. Dodać sok z pomarańczy zamiast z jabłek. Zastąpić mieszankę przypraw korzennych nasionami z 3 zielonych strączków kardamonu. * • Przecier waniliowo-brzoskwiniowy. Zastąpić suszone gruszki większą ilością suszonych brzoskwiń i użyć soku z pomarańczy zamiast z jabłek. Nie dodawać mieszanki przypraw, ale wrzucić laskę wanilii w czasie gotowania. * • Inne połączenia warte polecenia to jabłka i suszone żurawiny z dodatkiem startej skórki pomarańczy lub jabłka i suszone śliwki z mielonym imbirem i drobno posiekanym świeżym imbirem.

    Zalety

    • Jabłka to dobre źródło rozpuszczalnego błonnika, a także witaminy C. * • Suszone gruszki zawierają dużo potasu. Dostarczają też żelaza, karotenoidów i witaminy PP. * • Suszone brzoskwinie oraz suszone gruszki są dobrym źródłem błonnika. * • Suszone owoce zawierają skoncentrowane cukry owocowe, więc do przecierów takich jak ten nie trzeba dodawać cukru, a mimo to są tak słodkie, jak te, które są sprzedawane w sklepach.

    1 porcja (30 g) zawiera:

    ✓ C

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis