Pulchny biały chleb

    Pulchny biały chleb

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten chleb będzie szczególnie pulchny, gdy do ciasta dodamy ugotowany poprzedniego dnia w mundurku ziemniak. Oczywiście przed dodaniem skórkę trzeba zdjąć, a ziemniak dobrze rozetrzeć.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 500 g mąki pszennej i jeszcze trochę do posypania blatu
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka oleju
    • 250–300 ml maślanki
    • 1 łyżeczka cukru
    • 42 g drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Wymieszać w misce mąkę z solą i olejem. W drugim naczyniu wymieszać maślankę z cukrem i lekko podgrzać. Rozkruszyć drożdże, wrzucić do letniej maślanki i porządnie rozmieszać.
    2. Wlać maślankę z drożdżami do miski. Całość zmiksować na gładkie ciasto.
    3. Blat kuchenny posypać mąką i zagniatać ciasto rękami dość energicznie, aż do chwili, kiedy stanie się elastyczne i przestanie się kleić.
    4. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Uformować bochenek, ułożyć na blasze i zwilżyć wodą. Ostrym nożem zrobić na wierzchu trzy ukośnie nacięcia.
    5. Przykryć chleb i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aż jego objętość powiększy się dwukrotnie. Nagrzać piekarnik do 250°C. Piec przez 30 minut, do chwili gdy skórka będzie złotobrązowa. Po 15 minutach temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 200°C, a chleb zwilżyć z wierzchu wodą.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis