Ciastka świąteczne

    Ciastka świąteczne

    37polubień
    45min.


    Zrobione przez 110 osób

    Ciasteczka te są bardzo łatwe do wykonania i kuszą smakiem anyżu. Można wykrawać dowolne kształty - niekoniecznie gwiazdki.

    Składniki
    ilość porcji: 72 

    • 220 g masła
    • 200 g tłuszczu do pieczenia
    • 400 g cukru
    • 5 jajek
    • 940 g (7,5 szkl.) mąki
    • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki soli
    • 15 g ekstraktu z anyżu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. Utrzeć razem masło, tłuszcz do pieczenia i cukier. Dodać jajka i nadal ucierać. Dodać anyż, a następnie 7 szklanek mąki, proszek do pieczenia i sól. Mieszać, aż ciasto będzie miękkie. Dodać kolejną szklankę mąki w razie potrzeby. Schłodzić ciasto.
    3. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto i powykrawać foremkami ciastka. Ułozyć ciastka na wysmarowanej blaszce.
    4. Piec w temperaturze 175°C przez 12 do 15 minut. Po ostygnieciu udekorować ciasteczka polewą lub posypką.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    24

    są pyszne - 25 sty 2014

    Eryk
    autor:
    11

    - - 13 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis