Pudding z miodem i kumkwatem

    Pudding z miodem i kumkwatem

    1polubienie
    2godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Proponujemy lekki deser na zimne dni. Gotujemy go w formie budyniowej prawie 2 godziny, więc cały dom napełni się miłym zapachem i ogrzeje.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki płynnego miodu
    • 150 g świeżych, drobnych okruchów białego chleba
    • 100 g brązowego cukru demerara
    • 50 g mąki
    • 1¼ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 jajko, ubite
    • 2 łyżki mleka 2,0%
    • 30 g masła o temperaturze pokojowej
    • 225 g kumkwatów, pokrojonych w plasterki (ze skórką) lub można użyć platerków pomarańczy
    • Krem
    • 2 jajka
    • 1 łyżka cukru
    • 300 ml mleka 2,0%
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.45min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Wlać miód na dno 900-ml formy budyniowej i rozlać go tak, aby pokrył dolną połowę naczynia. Odstawić.
    2. Wrzucić okruchy chleba do dużej miski. Wsypać cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać jajko, mleko oraz masło i dobrze wymieszać, aż będzie wyglądać jak surowe ciasto.
    3. Włożyć ¼ masy puddingowej na dno wysmarowanej miodem formy budyniowej. Ułożyć połowę plasterków kumkwatów. Dodać połowę pozostałej masy na wierzch i położyć na niej resztę plasterków kumkwatów. Polać resztą masy i lekko wyrównać powierzchnię.
    4. Zagotować wodę w głębokim garnku. Przykryć formę budyniową folią do pieczenia i zabezpieczyć sznurkiem zawiązanym wokół krawędzi, żeby nie spadała. Zrobić ze sznurka rączkę, dzięki której będzie łatwo wyjąć naczynie. Włożyć naczynie do puddingu do kąpieli wodnej. Woda nie powinna sięgać powyżej połowy wysokości formy. Przykryć i gotować przez 1¾ godziny, dolewając wody, jeśli potrzeba. Można też użyć formy budyniowej z zamykaną pokrywką i rączką.
    5. Przygotować krem na 20 minut przed podaniem. Ubić jajka z cukrem i 3 łyżkami mleka w misce. Wlać resztę mleka do rondla o grubym dnie i podgrzewać, aż przy krawędziach pojawią się bąble. Wlać gorące mleko do mieszanki jajecznej, cały czas mieszając. Przelać tę masę z powrotem do rondla. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż krem przyklei się grubą warstwą do tyłu łyżki. Nie może się jednak zagotować. Dodać esencję waniliową i zamieszać.
    6. Kiedy pudding będzie gotowy, wyjąć go z kąpieli wodnej. Zdjąć pokrywkę lub folię, położyć odwrócony talerz na naczyniu i odwrócić je, żeby pudding wypadł z formy. Podawać gorący, z kremem.

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Inna propozycja

    • Można użyć plasterków pomarańczy zamiast kumkwatów.

    Zalety

    • Kumkwaty to owoce cytrusowe i dlatego są świetnym źródłem witaminy C. Dziś nie uważa się już, że witamina C pomaga zapobiegać przeziębieniom, ale wiadomo, że pomaga wzmocnić układ obronny i pozwala złagodzić infekcję oraz skrócić czas choroby. * • Mleko dostarcza wapnia i fosforu – oba te pierwiastki są istotne dla zdrowia kości i zębów – jak również białka i wielu witamin z grupy B.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ B12, C, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis