Pudding ryżowy z żurawiną i bananami

    Pudding ryżowy z żurawiną i bananami

    1polubienie
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę potrawę można również nazwać słodkim risotto, ponieważ używa się do niego takiego ryżu jak do risotta. Ziarna tego ryżu tworzą mleczny pudding o konsystencji kremu w mniej niż 20 minut. Nie słodzi się go zbyt obficie, ale dodaje się suszone banany i żurawiny, które nadają naturalną słodycz.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 l mleka 2,0%
    • 140 g ryżu na risotto
    • 1 laska wanilii, przekrojona na pół
    • 30 g cukru muscovado
    • 55 g suszonych żurawin
    • 55 g suszonych bananów, w plasterkach
    • pachnące liście geranium, do dekoracji (niekoniecznie)
    • Z czym podawać
    • coulis z owoców jagodowych lub innych owoców

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Nalać mleka do rondla o grubym dnie. Dodać ryż, laskę wanilii, cukier, żurawiny i banany. Wymieszać. Zagotować na średnim ogniu, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień, aby mieszanka delikatnie się gotowała. Podgrzewać, często mieszając, 15 minut, lub aż pudding będzie miał kremową konsystencję, a ryż zrobi się miękki.
    2. Usunąć laskę wanilii z puddingu. Rozłożyć pudding na dużych talerzach do zupy. Polać kilkoma łyżkami coulisu i udekorować liśćmi geranium. Podać resztę coulisu w oddzielnym naczyniu.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Pudding ryżowy można przyrządzić na długo przed podaniem. Podczas podgrzewania należy dodać nieco mleka, aby przywrócić mu odpowiednią konsystencję. * • Kremowy pudding cynamonowo-rodzynkowy. Zastąpmy suszone żurawiny i banany 75 g rodzynek i użyjmy laski cynamonu zamiast laski wanilii. Podawać z coulisem, przyrządzonym z moreli z puszki zmiksowanych razem z sokiem z jabłek i moreli. Należy dodać tyle soku, żeby sos był jednolity.

    Zalety

    • Mleko to jeden z najbardziej odżywczych produktów. Jest bogate w wapń, który jest niezbędny dla zdrowia kości i zębów, jest też źródłem białka. * • Należy pić mleko zawierające 2,0% tłuszczu, ponieważ odtłuszczenie pozbawia je części szkodliwych tłuszczów nasyconych. Dzieci do lat 2 potrzebują jednak pełnotłustego mleka. * • Żurawiny, banany i ryż zwiększają znacznie zawartość węglowodanów w tym deserze. Dostarczają też kilku ważnych witamin.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓✓ wapń, potas * ✓ B12

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis