Pudding ryżowy z morelami

    Pudding ryżowy z morelami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pudding ryżowy to klasyczny deser angielski, który podaje się z rozmaitymi sosami i owocami. My zmienimy nieco przepis i dodamy już do zapiekania skórkę otartą z pomarańczy oraz sułtanki. Kiedy polejemy pudding sosem morelowym, powstanie wspaniały deser – na co dzień albo na proszoną kolację.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 850 ml pełnotłustego mleka
    • 45 g drobnego cukru
    • skórka drobno otarta z 1 pomarańczy
    • 100 g krótkoziarnistego ryżu na risotto
    • 55 g sułtanek
    • cynamon, do posypania
    • Sos morelowy
    • 300 g dojrzałych moreli, przekrojonych na połówki
    • sok z 1 pomarańczy
    • 1 kawałek cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Wlać mleko do rondla. Dodać cukier i skórkę z pomarańczy. Doprowadzić niemal do wrzenia na małym ogniu, często mieszając.
    2. Włożyć ryż i sułtanki do płaskiego naczynia żaroodpornego o pojemności 1,5 l. Wlać mleko i wymieszać.
    3. Piec pudding 30 minut, a potem starannie wymieszać. Piec jeszcze 45 minut, aż ryż zrobi się miękki. Pudding powinien uzyskać kremową konsystencję.
    4. Przyrządzić duszone morele. Wymieszać morele z sokiem pomarańczowym w rondlu o grubym dnie. Dodać cynamon, przykryć i dusić na małym ogniu 10 minut. Zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze 5 minut, aż sok wyparuje. Wyjąć cynamon.
    5. Poprószyć pudding mielonym cynamonem. Podawać na gorąco, z duszonymi morelami.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    1 porcja zawiera

    ✓✓ A, B12, wapń * ✓ B1, B2, B6, C, niacyna, miedź, potas, cynk

    Inne propozycje

    • Przyrządzić pudding jak w głównym przepisie, odstawić, żeby ostygł. Nałożyć do 4 lekko nasmarowanych olejem miseczek lub filiżanek, ubijając go lekko. Wstawić do lodówki na około godzinę, wyłożyć do góry nogami na talerze. Podawać ze schłodzonymi duszonymi morelami. * • Pudding z semoliny z duszonymi renklodami. Rozgrzać 850 ml mleka z 2 łyżkami płynnego miodu oraz skórką cienko okrojoną z cytryny. Dodać 100 g semoliny i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Dodać 55 g sułtanek i zmniejszyć ogień, by pudding lekko tylko wrzał. Przykryć rondel i gotować 20–25 minut, mieszając od czasu do czasu, aż pudding będzie gęsty i kremowy. W rondlu o grubym dnie wymieszać 300 g renklod z sokiem wyciśniętym z pomarańczy oraz łyżeczką drobno utartego świeżego imbiru. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, aż śliwki zrobią się bardzo miękkie.

    Zalety

    • Suszone owoce są naturalnie słodkie, więc dodając je do puddingu, można ograniczyć ilość dodanego cukru do minimum. * • Mleko z ryżem to połączenie doskonałe pod względem odżywczym. Ryż jest dobrym źródłem skrobi, błonnika, witamin z grupy B oraz żelaza, a mleko dostarcza organizmowi dużo białka i wapnia. Mleko pełnotłuste jest źródłem witaminy A.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis