Pudding monmouth

    Pudding monmouth

    2polubienia
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto nowa wersja deseru niezwykle popularnego w wiktoriańskiej Anglii. My podamy go z sosem przyrządzonym ze świeżych malin, a nie, według dawnego przepisu, z dżemem. Dzięki dodaniu pokruszonej bułki oraz piany z białek, będzie on wyjątkowo puszysty i lekki. Z pewnością polubi go cała rodzina.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 ml chudego mleka
    • 200 g pokruszonego miękiszu bułki, najlepiej wczorajszej
    • 20 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 125 g malin
    • 85 g drobnego cukru
    • 2 jajka, żółtka oddzielone od białek
    • 1 białko
    • przesiany cukier puder, do posypania
    • Sos malinowy
    • 125 g malin
    • 1 łyżka cukru pudru, przesianego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C. Podgrzać bardzo mocno mleko, ale nie doprowadzać go do wrzenia. Włożyć miękisz bułki do dużej, żaroodpornej miski i zalać gorącym mlekiem. Dodać masło i skórkę z cytryny. Wymieszać i odstawić na 10–15 minut, aż bułka wchłonie mleko.
    2. Włożyć maliny do miski. Posypać 30 g drobnego cukru i utłuc nieco widelcem. Rozprowadzić na dnie lekko nasmarowanej formy do pieczenia o pojemności 1,2 l.
    3. Dodać żółtka do ostudzonej bułki. Ubić w misce sztywną pianę z 3 białek. Nadal ubijając, dodać 55 g cukru. Delikatnie wymieszać dużą, metalową łyżką z rozmoczoną bułką.
    4. Wyłożyć połączoną z pianą bułkę na wierzch malin. Piec 40–45 minut, aż pudding zetnie się i lekko przyrumieni.
    5. Przyrządzić sos malinowy. Przetrzeć owoce przez nylonowe sito. Dodać cukier puder, a następnie przelać do dzbanka.
    6. Wyjąć pudding z piekarnika i odstawić, żeby nieco przestygł, poprószyć cukrem pudrem. Podawać na ciepło z sosem malinowym.

    1 porcja zawiera

    ✓✓ B12, C, selen * ✓ A, B1, B2, kwas foliowy, niacyna, wapń, miedź, żelazo, cynk

    Inne propozycje

    • Podać dodatkowo po 2 łyżki chudego biojogurtu naturalnego na osobę. * • College pudding to inny wiktoriański deser. Aby go przyrządzić, należy rozgrzać 100 ml chudego mleka i zalać nim 100 g rozdrobnionego miękiszu czerstwej bułki. Dodać 100 g mieszanki rodzynków i sułtanek oraz po ½ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, mielonego ziela angielskiego i cynamonu. Dodać 2 łyżki drobnego cukru oraz 75 g masła w temperaturze pokojowej. Odstawić na 10 minut, by mieszanina nieco przestygła. Dodać roztrzepane jajko i ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszać i nałożyć do nasmarowanej formy o pojemności 600 ml, przykryć luźno kawałkiem nasmarowanej folii aluminiowej i wstawić do rondla z lekko wrzącą wodą. Gotować około 1½ godziny, aż pudding się zetnie. Wyłożyć na półmisek i podawać z sosem malinowym.

    Zalety

    • Białka jajek nie zawierają ani tłuszczu, ani cholesterolu, natomiast są źródłem białka, dlatego zaleca się je osobom stosującym dietę bardzo niskotłuszczową. * • Maliny są doskonałym źródłem witaminy C, a także dostarczają organizmowi sporo kwasu foliowego i błonnika.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis