Pudding chlebowy z serem i cebulą

    Pudding chlebowy z serem i cebulą

    2polubienia
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To proste, domowe danie przyrządzane z pokrojonej w kostkę chałki zapiekanej w serowym sosie jajecznym z porami i cebulą dymką, pozwala wykorzystać czerstwe pieczywo. Najlepiej podawać je z sałatą rzymską wymieszaną z plasterkami ogórka i połówkami pomidorków koktajlowych cherry, polaną sosem winegret.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 340 g wczorajszej chałki
    • 600 ml chudego mleka
    • 3 jajka
    • szczypta pokruszonych suszonych płatków chili
    • 100 g sera ementaler, startego
    • 2 pory, pokrojone w cienkie plasterki
    • 4 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki
    • 2 łyżki parmezanu, świeżo startego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Pokroić chałkę w kostkę o boku około 1 cm. Wrzucić do dużej miski, zalać mlekiem i odstawić na 15 minut, żeby namokła.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wbić jajka do małej miski. Dodać płatki chili, sól i pieprz. Roztrzepać widelcem. Dodać ser ementaler, pory i cebulkę dymkę. Wymieszać.
    3. Wlać jajka z przyprawami do namoczonych grzanek. Wymieszać delikatnie, ale starannie i wlać do lekko nasmarowanego płytkiego naczynia żaroodpornego o pojemności 2 l.
    4. Posypać równomiernie tartym parmezanem. Piec 30 minut, aż zapiekanka zrobi się puszysta i lekko się zetnie, a jej wierzch przyrumieni. Podawać na gorąco.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, B12, wapń, miedź, selen * ✓✓ B1, B2, B6, kwas foliowy, niacyna, cynk * ✓ E, żelazo, potas

    Inne propozycje

    • Pudding chlebowy z suszonymi pomidorami. Pokroić na grube kromki 340 g wczorajszego chleba z suszonymi pomidorami. Pokroić 100 g sera ementaler na cienkie plasterki. Zrobić sandwicze z chleba i sera. Przekroić je na połówki, ułożyć w jednej warstwie w lekko nasmarowanym, płytkim naczyniu żaroodpornym o pojemności 2 litrów. Posypać 3 pokrojonymi w drobną kostkę paprykami (zieloną, żółtą i czerwoną). Roztrzepać 3 jajka z 600 ml chudego mleka, 2 łyżkami pasty z suszonych pomidorów oraz solą i pieprzem. Polać tym sandwicze i odstawić na 15 minut, by namokły. Posypać 2 łyżkami świeżo utartego parmezanu i piec jak w głównym przepisie. * • Pudding z chleba oliwkowego. Zastąpić chleb z suszonymi pomidorami chlebem oliwkowym, a pastę z suszonych pomidorów tapenadą (prowansalską pastą z oliwek).

    Zalety

    • Ementaler to szwajcarski ser krowi o słodkawym, lekko orzechowym smaku. Wraz z innymi produktami nabiałowymi użytymi w tym przepisie wbogaca to danie w białko i wapń. * • Chałka – słodka, drożdżowa bułka pszenna wyrabiana z dodatkiem jajek – jest dobrym źródłem skrobi, czyli węglowodanu, z którego powinna pochodzić co najmniej połowa kalorii w zdrowej diecie. * • Zarówno główka, jak i szczypior cebuli są cennymi produktami spożywczymi. Warto pamiętać, że ten drugi jest cennym źródłem beta-karotenu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis