Pudding chlebowy z owocami

    Pudding chlebowy z owocami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pudding chlebowy to jedno z ulubionych dań Anglosasów. Przyrządzony według naszego przepisu zawiera niewiele tłuszczu, ale jest nie mniej smaczny niż klasyczny. Dodamy też do niego dużo suszonych owoców – daktyli, moreli, gruszek i jabłek. To im potrawa będzie zawdzięczać naturalną słodycz.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 bochenek chlebka tureckiego (ok. 225 g)
    • 55 g suszonych daktyli, posiekanych
    • 55 g suszonych moreli, posiekanych
    • 55 g suszonych gruszek, posiekanych
    • 55 g suszonych jabłek, posiekanych
    • 300 ml mleka 2,0%
    • 3 jajka
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • ¼ łyżeczki esencji waniliowej
    • cukier puder lub kryształ do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Pokroić bochenek na 10 kromek. Ułożyć połowę kromek w 1,4-litrowym naczyniu żaroodpornym i posypać posiekanymi suszonymi owocami. Ułożyć resztę kromek na wierzchu.
    2. Podgrzać mleko w małym rondlu, aż przy ściankach zaczną się tworzyć bąbelki. Ubić jajka z cukrem i esencją waniliową w misce lub dzbanku. Wlać do tej masy wrzące mleko, cały czas ubijając. Dolać do chleba i owoców. Zostawić na 30 minut, żeby chleb wchłonął część płynu.
    3. Nagrzać piekarnik do temperatury 160°C.
    4. Włożyć pudding chlebowy do piekarnika i piec 40–50 minut, aż się zetnie i przyrumieni.
    5. Wyjąć pudding z pieca i odstawić na około 10 minut. Posypać niewielką ilością cukru lub przesianego cukru pudru i podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    • Zastąpić daktyle suszonymi śliwkami. Zastąpić 4 łyżki mleka 4 łyżkami świeżego soku z pomarańczy i dodać startą skórką z pomarańczy do masy. Zmniejszyć ilość cukru do 1 łyżki. * • Można przyrządzić ten pudding z bagietki z poprzedniego dnia, pokrojonej w małe kostki lub czerstwego białego chleba z dodatkiem rodzynek.

    Zalety

    • Ten deser zawiera niewiele tłuszczu, dostarcza zaś sporo błonnika z suszonych owoców (dużo zawierają go daktyle) i białka z jajek, a także węglowodanów. * • Jajka są źródłem wielu wartościowych substancji odżywczych, w tym białka oraz żelaza. Zawierają też sporo cholesterolu, ale cholesterol dostarczany z pożywieniem nie ma decydującego znaczenia dla powstania miażdżycy.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ B12 ✓ B1, B2, E, PP, potas, wapń, żelazo

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis