Ptysie ze śmietaną

    Ptysie ze śmietaną

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Osoby, które nie mają zbyt wiele czasu, mogą napiec ptysiów na zapas i zamrozić. Potem wystarczy je w miarę potrzeb rozmrażać, krótko opiekać i napełniać kremem.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 1 cytryna
    • szczypta soli
    • 75 g masła
    • 125 g mąki
    • 4 duże jajka
    • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
    • szczypta cukru
    • 1 żółtko
    • 1/2 łyżki śmietany
    • Nadzienie
    • 200 g śmietany kremówki
    • 1 torebka zagęstnika do śmietany
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżeczka mielonej wanilii
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Otrzeć skórkę z połowy cytryny. Zagotować w garnku 250 ml wody z masłem i solą. Gdy się zagotuje, wsypać do garnka całą mąkę naraz. Mieszać starannie tak długo, aż ciasto zacznie odrywać się od dna garnka, a na dnie zostanie tylko cienka, biała warstwa.
    2. Zdjąć garnek z ognia i przez chwilę studzić ciasto. Dalej wyrabiać je mikserem ręcznym z trzepaczkami do piany, dodając kolejno jajka. Dodać 1/2 łyżeczki wanilii, wcześniej otartą skórkę z połowy cytryny i cukier. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    3. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką gwiazdkową i wycisnąć na papier 12 rozetek. Żółtko rozbełtać z 1/2 łyżki bitej śmietany i posmarować tym rozetki. Piec w nagrzanym piekarniku przez 35–40 minut, aż będą złotożółte. Potem wyjąć i ostudzić na drucianej podstawce. Po ostudzeniu przeciąć na połówki.
    4. Ubić na sztywno śmietanę wraz z zagęstnikiem, dodając łyżeczkę wanilii i 2 łyżki cukru pudru. Napełnić przekrojone ptysie śmietaną, z wierzchu posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis