Ciasteczka z makiem

    Ciasteczka z makiem

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ciasteczka te pieczone są z żółtek ugotowanych na twardo, ale pozostałe składniki są całkiem zwyczajne. Spróbujcie, smakują wspaniale!

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 2 jajka
    • 220 g masła
    • 150 g (3/4 szkl.) cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 2 żółtka
    • 250 g (2 szkl.) mąki
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżka maku
    • 1 białko
    • 1 łyżka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Włożyć jajka do wody do średniej wielkości rondla. Doprowadzić wodę do wrzenia. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Obrać jajka i wyjąć żółtka. Pokruszyć żółtka i odstawić.
    2. Utrzeć masło lub margarynę, cukier i ekstrakt waniliowy na masę kremową. Dodać do tego surowe żółtka oraz ugotowane na twardo żółtka i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i sól.
    3. Ostudzić ciasto w lodówce. Rozwałkować kawałek ciasta na grubość 1/2 cm. Wyciąć 5-centymetrowe kółka i umieścić na wysmarowanej blaszce.
    4. Utrzeć białko z 1 łyżką wody. Posmarować ciasteczka białkiem i posypać makiem.
    5. Piec w temperaturze 175°C przez 10-12 minut, aż będą lekko rumiane.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis