Ptysie z kremem czekoladowym

    Ptysie z kremem czekoladowym

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przy tych ptysiach ze świeżymi owocami i poobiedniej kawie spędzimy jedne z najprzyjemniejszych chwil lata. Jeśli zależy nam, żeby ładnie wyglądały, możemy je po upieczeniu i przekrojeniu ostudzić i ozdobić cienkimi nitkami ciemnej polewy czekoladowej.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 60 g masła
    • szczypta soli
    • 150 g mąki
    • 4 jajka
    • Nadzienie
    • 350 ml mleka
    • 1 torebka budyniu czekoladowego
    • 50 g cukru
    • 3 brzoskwinie
    • 150 g malin
    • 200 g śmietany kremówki
    • 1 torebka zagęstnika do śmietany
    • 1 łyżka cukru pudru do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Zagotować w garnku 250 ml wody, masło i sól. Wsypać całą mąkę naraz. Mieszać tak długo, aż ciasto będzie się odrywać od dna garnka, pozostawiając tylko cienką, białą warstwę.
    2. Zdjąć garnek z ognia i przez chwilę studzić ciasto. Dalej wyrabiać mikserem z trzepaczkami do piany, dodając kolejno jajka.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką gwiazdkową i wycisnąć na papier 12 rozetek, zostawiając między nimi sporo wolnej przestrzeni. Piec w nagrzanym piekarniku przez 35–40 minut. Potem wyjąć i studzić na drucianej podstawce.
    4. Ugotować budyń czekoladowy z mleka, cukru i zawartości torebki, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić, często mieszając, żeby na wierzchu nie utworzył się kożuch.
    5. Sparzyć brzoskwinie wrzątkiem i obrać ze skórki. Przepołowić, usunąć pestki, pokroić w plasterki. Przebrać maliny.
    6. Zmieszać śmietanę z zagęstnikiem i ubić na sztywno. Dodać do ostudzonego budyniu. Przeciąć ptysie na pół (jak bułeczki). Dolną połowę smarować kremem, na nim układać plasterki brzoskwiń i maliny. Na wierzch nakładać górną połówkę. Gotowe ptysie posypać cukrem pudrem i natychmiast podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    Zamiast kremu z budyniu czekoladowego można przygotować nadzienie z 400 g śmietany kremówki, 2 torebek zagęstnika, 2 torebek cukru waniliowego i 2 łyżek kakao w proszku. Jeśli dodamy jeszcze 30 g tartej gorzkiej czekolady – krem będzie miał niezrównany smak.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis