Ptysie z guacamole

    Ptysie z guacamole

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Czy lubią państwo ptysie? Ale – uwaga! – nie chodzi tu o ptysie z bitą śmietaną, tylko ze słonym lub nawet pikantnym nadzieniem. W tym wypadku napełnimy je guacamole – meksykańskim kremem z awokado.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • Ciasto
    • 60 g masła
    • szczypta soli
    • 80 g mąki
    • 2 jajka
    • Nadzienie
    • 1 puszka (400 g) białej fasoli
    • 2 małe awokado
    • sok z 1 limonki
    • 1 duży pomidor
    • 1 mała czerwona cebula
    • 1/4 ogórka sałatkowego
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    • sól i pieprz kajeński do smaku
    • liście sałaty do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Zagotować w garnku 150 ml wody z masłem i solą. Wrzucić do wrzątku od razu całą mąkę. Mieszać, aż ciasto będzie odrywać się od dna garnka podczas mieszania i na dnie pozostanie tylko cienka, biała warstwa.
    2. Zdjąć garnek z ognia i krótko studzić ciasto ptysiowe. Dodając kolejno jajka, miksować ciasto, aż będzie błyszczące i gładkie.
    3. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Nałożyć na blachę 5 porcji ciasta, każda o średnicy około 7 cm i wysokości 3 cm.
    4. Piec ptysie przez 18–20 minut, aż będą złotobrązowe. Wyjąć z piekarnika i nakłuć każdego ptysia z boku ostrym nożem. Potem włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 5 minut. Wyjąć i ostudzić na drucianej podstawce.
    5. Fasolę zmiksować na purée. Przekroić awokado na pół, usunąć pestkę, a miąższ wydrążyć. Rozgnieść w misce widelcem. Dodać purée z fasoli, sok z limonki i wymieszać.
    6. Pomidora przekroić na pół i wyjąć pestki. Pokroić miąższ w drobną kostkę. Obrać i drobno posiekać cebulę. Dokładnie umyć ogórek, wytrzeć do sucha i pokroić w drobną kostkę. Obrać czosnek i rozgnieść w prasce. Wymieszać warzywa z czosnkiem, kolendrą, awokado i fasolą; przyprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim.
    7. Przekroić ptysie poziomo na połówki. Napełnić je farszem, przystroić liśćmi sałaty i od razu podawać.

    Ptysie z hummusem

    Hummus to orientalny krem z cieciorki. Jedną puszkę cieciorki wyłożyć na sitko, przepłukać wodą i odcedzić. Wrzucić do miksera i zmiksować na purée. Dodać 1 łyżkę pasty tahini rozgnieciony ząbek czosnku i sok z 1 cytryny, 1 ogórek pokrojony w drobną kostkę, 1 startą marchewkę, 2 drobno posiekane dymki i 1 niedużą czerwoną paprykę, pokrojoną w drobniutką kostkę. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku kminem rzymskim, solą i pieprzem. Napełnić ptysie i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis