Przegrzebki ze smażonym makaronem i rukwią wodną

    Przegrzebki ze smażonym makaronem i rukwią wodną

    Zapisz do ulubionych
    18min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przegrzebki podane ze smażonymi warzywami i makaronem to wspaniałe danie. Ich soki po usmażeniu tworzą doskonały sos do rukwi wodnej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g cienkiego makaronu chińskiego
    • 300 g przegrzebków bez ikry
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 1 łyżeczka musztardy
    • listki z 4 gałązek świeżego estragonu
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 opakowania warzyw na patelnię (po 300 g), takich jak brokuły, papryka i kapusta
    • 150 rukwi wodnej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 18min. 

    1. Makaron zalać dużą ilością wrzątku. Przykryć i odstawić na 5 minut, aż zmięknie.
    2. Pokroić przegrzebki na grube plasterki i włożyć do miski. Dodać czosnek, skórkę otartą z cytryny, musztardę i estragon. Wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Starannie wymieszać i odstawić.
    3. Rozgrzać resztę oliwy w woku. Wrzucić warzywa i smażyć metodą stir-fry, cały czas mieszając, przez 5 minut.
    4. Odcedzić makaron, wytrzeć miskę ręcznikiem papierowym i ponownie włożyć do niej makaron. Dodać usmażone warzywa i starannie wymieszać. Odstawić.
    5. Wrzucić przegrzebki do woka, dodając całą marynatę. Smażyć przez 2–3 minuty, przewracając raz na drugą stronę. Rozdzielić warzywa z makaronem na 4 duże talerze. Ułożyć obok przegrzebki i rukiew wodną.
    6. Wlać do woka 4 łyżki wrzątku. Doprowadzić do wrzenia, zeskrobując z dna to, co do niego przywarło. Gotować kilka sekund na bardzo dużym ogniu. Polać rukiew wodną wrzącym sosem i podawać natychmiast.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Możesz też użyć

    Zamiast przegrzebków – filetów z żabnicy. Najlepiej kupić 350 g filetu wykrojonego z grubszej strony i usunąć ostrym nożem całą otaczającą go błonę. Pokroić rybę na medaliony grubości 1 cm.

    …zużyj resztki

    Dania typu stir-fry to doskonały sposób na wykorzystanie warzyw, które mamy w lodówce: marchwi, selera naciowego, cukinii i papryki. Należy je pokroić na słupki lub plasterki tej samej wielkości, żeby usmażyły się w tym samym czasie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis