Przegrzebki w sakiewkach gotowane na parze

    Przegrzebki w sakiewkach gotowane na parze

    Zapisz do ulubionych
    22min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Małe paczuszki zawierające delikatne przegrzebki, warzywa i aromatyczny sos, to łatwe do przyrządzenia i pyszne danie. Najlepiej smakuje z makaronem chińskim smażonym w woku ze szczypiorkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 cebulek dymek, pokrojonych na plasterki
    • 300 g przegrzebków
    • 2 łyżki wytrawnego sherry
    • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 250 g groszku cukrowego
    • 200 g szparagów
    • 25 g świeżego imbiru, drobno posiekanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 12min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. Wyciąć 4 kwadratowe kawałki folii aluminiowej o boku 30 cm. Przygotować rondel do gotowania na parze z wrzątkiem.
    2. Wrzucić połowę cebuli dymki do miski. Dodać przegrzebki, sherry, sos sojowy i olej sezamowy. Starannie wymieszać i odstawić.
    3. Ułożyć trochę groszku cukrowego i szparagów na kawałki folii. Posypać imbirem i resztą cebuli dymki. Podwinąć folię do góry, by utworzyć głębokie gniazdka wokół warzyw. Zawinąć krawędzie nieco do środka. Włożyć do rondla i gotować na parze przez 5 minut.
    4. Włożyć przegrzebki do sakiewek z warzywami. Wlać całą marynatę. Przykryć rondel i gotować na parze przez 3–5 minut, aż przegrzebki zrobią się jędrne. Podawać.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Możesz też użyć

    Zamiast przegrzebków – filetów z soli bez skóry. Pokroić 4 filety w poprzek na paski o szerokości 1–2 cm. Zamarynować jak w głównym przepisie, ułożyć je w kratkę na warzywach pod koniec punktu 3. i gotować dalej jak przegrzebki.

    …rada

    • Jeśli nie mamy specjalnego rondla do gotowania na parze, możemy ustawić odporną na wysoką temperaturę miskę lub płaskie naczynie żaroodporne w dużej patelni z pokrywką. Wlać na patelnię tyle wrzątku, by jego powierzchnia znajdowała się 2 cm poniżej krawędzi miski lub naczynia. Doprowadzić ponownie do lekkiego wrzenia. Przykryć miskę lub naczynie odpornym na wysoką temperaturę talerzem. Ustawić na nim sakiewki i przykryć patelnię pokrywką. * • Można też użyć bambusowego koszyka do gotowania na parze, który ustawia się w woku. Wlać tyle wrzątku, by sięgał 1 cm poniżej bambusowego koszyka.

    Marynowany łosoś ze szparagami i sezamem

    Użyć 4 porcji filetu z łososia bez skóry, po około 120 g, podwoić ilość szparagów w stosunku do podstawowego przepisu. Pominąć groszek cukrowy. Zamarynować łososia jak przegrzebki. Ugotować na parze szparagi w folii i dodać łososia wraz z marynatą. Gotować jeszcze 5–8 minut, aż łosoś będzie jędrny i różowy. Uprażyć na małej suchej patelni 2 łyżki sezamu, często potrząsając, aż lekko się przyrumieni. Posypać nim łososia i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis