Przegrzebki smażone z krewetkami

    Przegrzebki smażone z krewetkami

    Zapisz do ulubionych
    22min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto pyszne, szybkie i łatwe do przyrządzenia danie orientalne. Aromatyczne przegrzebki i krewetki smażymy krótko na niewielkiej ilości oleju i podajemy z wodorostami i kiełkami, którym potrawa zawdzięcza oryginalny smak.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • sok z 1 cytryny lub 1 limonki
    • 2 łyżeczki płynnego miodu
    • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
    • 4 średniej wielkości przegrzebki, około 200 g, pokrojone w ćwiartki
    • 24 obrane, surowe krewetki tygrysie, około 170 g
    • 10 g suszonych wodorostów wakame
    • 340 g cienkiego chińskiego makaronu jajecznego
    • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego wymieszane z 1 łyżeczką oleju sezamowego
    • 300 g kiełków fasoli
    • 150 g posiekanej kapusty chińskiej pak choy
    • 1 1/2 łyżki marynowanego imbiru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. Wymieszać sok z cytryny z miodem i łyżką sosu sojowego. Marynować przegrzebki i krewetki w tej zalewie około 5 minut.
    2. Włożyć wodorosty wakame do miski, zalać 300 ml zimnej wody i moczyć 8–10 minut. Włożyć makaron do miski i zalać dużą ilością wrzątku. Moczyć 4 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    3. Osączyć przegrzebki i krewetki i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Zachować marynatę. Mocno rozgrzać wok lub patelnię o grubym dnie, wlać olej. Dodać przegrzebki i krewetki, smażyć przez 2–3 minuty energicznie mieszając, aż krewetki się zaróżowią, a przegrzebki zrobią się nieprzezroczyste. Wyjąć z patelni i odstawić.
    4. Na patelnię dodać kiełki fasoli, kapustę chińską pak choy, marynatę, pozostałą łyżkę sosu sojowego oraz imbir. Smażyć, energicznie mieszając, przez 1–2 minuty.
    5. Dodać przegrzebki i krewetki ponownie na patelnię razem z dobrze odsączonymi wodorostami wakame. Smażyć przez minutę, cały czas mieszając, żeby podgrzać całość. Podawać z chińskim makaronem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • W przepisie tym można użyć 200 g przegrzebków królowej i 170 g gotowanych, obranych krewetek. Usmażenie przegrzebków królowej w woku i rozgrzanie krewetek zajmie zaledwie 1–2 minuty. * • Jeżeli chcemy, żeby potrawa zawierała dużo warzyw, należy zamiast kiełków fasoli i kapusty chińskiej pak choy dodać do owoców morza 200 g pokrojonej kapusty pekińskiej, 4 drobno pokrojone cebule dymki, 150 g fasolki szparagowej, 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki oraz 1 puszkę kasztanów wodnych (ok. 220 g), osączonych i pokrojonych w plasterki. Nie dodawać wodorostów i marynowanego imbiru, podawać z gotowanym ryżem.

    Zalety

    • Kiełkujące nasiona wykorzystywano w kuchni orientalnej od czasów starożytnych. U nas stały się one popularne niedawno. Kiełki zawierają dwa razy więcej wody niż suche nasiona. Aby dostarczyć organizmowi zawartej w nich ilości białka, węglowodanów i innych składników odżywczych, należy zatem zjeść dwa razy więcej kiełków niż suchych nasion. * • Wodorosty wakame zazwyczaj są sprzedawane w postaci suszonej. Zawierają wiele mikroelementów, takich jak wapń, fosfor, magnez i jod.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B12, niacyna, żelazo * ✓✓ kwas foliowy, miedź, selen, cynk * ✓ B6, C, E, wapń, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis