Ciasteczka galicyjskie

    Ciasteczka galicyjskie

    5polubień
    45min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ciasteczka z ziemniaków to może trochę dziwny pomysł, ale jest to dość pospolity przepis z wykorzystaniem składników, które zazwyczaj można znaleźć w każdej polskiej kuchni.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 4 jajka
    • 60 g śmietany
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1 szczypta cynamonu mielonego
    • 1,25 kg ziemniaków, obranych, drobno startych i wyciśniętych z soku
    • 2 łyżki rodzynek
    • 125 g (1 szkl.) mąki
    • 1 szczypta soli
    • 230 ml (1 szkl.) oleju do głębokiego smażenia
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Utrzeć żółtka, cukier puder, śmietanę i cynamon na gładką masę. Dodać do startych ziemniaków wraz z rodzynkami i mieszać, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone, a następnie nadal mieszając dodać mąkę.
    2. Ubić białka z dodatkiem soli na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy ziemniaczanej.
    3. Podgrzać olej do 175°C w głębokiej patelni.
    4. Smażyć ciasteczka wrzucając czubate łyżki ciasta na gorący olej. Smażyć do uzyskania złotego koloru z obu stron, następnie odsączyć na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis