Precle czekoladowe

    Precle czekoladowe

    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Takie kształtne precle bardzo ładnie wyglądają na choince. Warto narysować na papierze do pieczenia szablon, a potem pokryć narysowany kształt ciastem, wyciskanym z rękawa cukierniczego.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 blaszki

    • 250 g miękkiego masła
    • 100 g cukru pudru
    • 2 torebki cukru waniliowego
    • 1 jajko
    • 1 żółtko
    • 350 g mąki
    • szczypta soli
    • Polewa
    • 300 g cukru pudru
    • 2–3 łyżki ciemnego kakao w proszku
    • 10 g masła kokosowego
    • według uznania: 3–4 łyżki kakao w proszku lub 2–3 łyżki posypki z czekolady mlecznej do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać kolejno cukier puder, cukier waniliowy, jajko i żółtko, za każdym dodaniem miksując. Na koniec dodać mąkę, sól i wymieszać.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na odwrotnej stronie papierów do pieczenia narysować kształty precli. Ułożyć papiery na blachach. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z małą gładką końcówką.
    3. Wycisnąć ciasto nadając mu kształt precli, zgodnie z narysowanymi wcześniej konturami. Wkładać blachy pojedynczo do piekarnika i piec precle przez 10–15 minut, aż będą złotobrązowe. Po wyjęciu precli z piekarnika przełożyć je na drucianą podstawkę, żeby wystygły.
    4. Wymieszać cukier z kakao, miękkim masłem kokosowym i 2 łyżkami wrzątku. Maczać precle w polewie i odkładać do wyschnięcia na drucianą podstawkę, pokrytą folią aluminiową, żeby polewa nie skapywała na blat. Zanim czekolada wyschnie, można posypać ciasteczka kakao lub posypką czekoladową.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Dobra rada

    Precelki będą miały bardziej wytrawny smak, jeśli zamiast opisanej w przepisie polewy użyje się do ich glazurowania roztopionej gorzkiej czekolady (o zawartości kakao 70%). Potem można posypać je dla dekoracji niewielką ilością gruboziarnistego cukru.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis