Precle

    Precle

    Zapisz do ulubionych
    2godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przygotowanie tego ciasta jest czasochłonne, dlatego warto przyrządzić od razu podwójną ilość i połowę zamrozić. Dzięki temu następne precle będą gotowe znacznie szybciej.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 500 g mąki i jeszcze trochę do zagniatania
    • 1 i 1/5 szklanki mleka
    • 4 łyżki cukru
    • 30 g drożdży
    • 220 g masła
    • szczypta soli
    • Na wierzch
    • 1 żółtko do glazurowania
    • cukier rafinada

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. Wsypać mąkę do miski i zrobić na środku wgłębienie. Podgrzać 50 ml mleka do letniej temperatury, dodać łyżkę cukru oraz drożdże i dobrze wymieszać.
    2. Wlać mleko z drożdżami do wgłębienia i lekko przysypać mąką z brzegu miski. Odstawić pod przykryciem na około 15 minut w ciepłe miejsce, aż na powierzchni mąki pojawią się pęknięcia.
    3. W małym rondelku stopić 50 g masła, potem nieco ochłodzić. Dodać do zaczynu wraz z resztą cukru, solą i resztą mleka. Wyrobić całość mikserem, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do miski. Przykryć i odstawić na 30 minut, żeby wyrosło, potem przestawić w chłodne miejsce na 15 minut.
    4. Resztę masła zmiksować na puszystą masę. Cienko posypać blat mąką. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt i posmarować jedną piątą masła. Złożyć na pół, znów rozwałkować i posmarować masłem. Powtarzać tę czynność jeszcze trzykrotnie. Po każdym rozwałkowaniu i smarowaniu odczekać 20 minut.
    5. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na 20 kawałków i rozwałkować każdy na wąski (lecz nie cienki) pasek długości 40 cm. Chwyciwszy za końce, skręcić każdy pasek jak powrósło i uformować precel. Rozrobić żółtko z łyżką wody i smarować precle. Posypać grubym cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, aż staną się jasnożółte.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Dobra rada

    Precle mogą się rozpaść, gdy będziemy je przekładać z blatu na blachę, dlatego najlepiej formować je na blasze do pieczenia, żeby nie traciły kształtu.

    Rożki

    Przygotować ciasto według przepisu. Rozwałkować je cienko i wyciąć kwadraty o boku około 13 cm. Na środku każdego ułożyć nieco konfitury i kilka kawałków owoców. Złożyć rogi kwadratu do środka na kształt koperty. Posmarować żółtkiem i upiec zgodnie z przepisem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis