Zupa z kurczaka z kluseczkami chrzanowymi

    Zupa z kurczaka z kluseczkami chrzanowymi

    1polubienie
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę wiejską zupę, świetną zwłaszcza na zimowe dni, przyrządza się błyskawicznie. Pożywne kluseczki chrzanowe sprawiają, że jest to naprawdę sycące danie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 2 marchewki, posiekane
    • 375 g filetów z udek kurczaka (bez skóry), pokrojonych na małe kawałki
    • 500 ml wywaru drobiowego (z kostki)
    • 125 g mrożonego zielonego groszku
    • sól i pieprz do smaku
    • Kluseczki
    • 120 g mąki
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 60 g margaryny roślinnej typu planta, posiekanej
    • 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku lub natki pietruszki
    • 1 łyżka tartego chrzanu (ze słoika)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę, seler naciowy i marchewkę. Smażyć przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
    2. Dodać kurczaka i smażyć przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż się przyrumieni.
    3. Utrzeć mąkę z margaryną, szczypiorkiem lub natką pietruszki i chrzanem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać tyle wody, żeby powstało dość gęste i suche ciasto. Podzielić je na 16 kawałków.
    4. Wlać do rondla wywar. Dodać groszek i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić kluseczki. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 12 minut, aż kluseczki napęcznieją i nie będą wewnątrz surowe.

    Możesz też użyć

    Zamiast kurczaka – mięsa królika.

    Zupa porowa na każdą porę

    Nie dodawać cebuli, selera naciowego, marchewki i groszku ani kluseczek. Usmażyć na oliwie razem z kurczakiem 2 pokrojone w krążki pory i 2 plasterki chudego wędzonego bekonu okrojonego ze skórki i posiekanego. Dodać wywar, doprowadzić do wrzenia, wrzucić 60 g długoziarnistego ryżu oraz 12 suszonych śliwek bez pestek. Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 12–15 minut, aż ryż zmięknie. Przed podaniem wcisnąć nieco soku z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis