Zupa z kurczaka z kluseczkami chrzanowymi

    1 godz.

    Tę wiejską zupę, świetną zwłaszcza na zimowe dni, przyrządza się błyskawicznie. Pożywne kluseczki chrzanowe sprawiają, że jest to naprawdę sycące danie.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 2 marchewki, posiekane
    • 375 g filetów z udek kurczaka (bez skóry), pokrojonych na małe kawałki
    • 500 ml wywaru drobiowego (z kostki)
    • 125 g mrożonego zielonego groszku
    • sól i pieprz do smaku
    • Kluseczki
    • 120 g mąki
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 60 g margaryny roślinnej typu planta, posiekanej
    • 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku lub natki pietruszki
    • 1 łyżka tartego chrzanu (ze słoika)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę, seler naciowy i marchewkę. Smażyć przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
    2. Dodać kurczaka i smażyć przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż się przyrumieni.
    3. Utrzeć mąkę z margaryną, szczypiorkiem lub natką pietruszki i chrzanem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać tyle wody, żeby powstało dość gęste i suche ciasto. Podzielić je na 16 kawałków.
    4. Wlać do rondla wywar. Dodać groszek i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić kluseczki. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 12 minut, aż kluseczki napęcznieją i nie będą wewnątrz surowe.

    Możesz też użyć

    Zamiast kurczaka – mięsa królika.

    Zupa porowa na każdą porę

    Nie dodawać cebuli, selera naciowego, marchewki i groszku ani kluseczek. Usmażyć na oliwie razem z kurczakiem 2 pokrojone w krążki pory i 2 plasterki chudego wędzonego bekonu okrojonego ze skórki i posiekanego. Dodać wywar, doprowadzić do wrzenia, wrzucić 60 g długoziarnistego ryżu oraz 12 suszonych śliwek bez pestek. Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 12–15 minut, aż ryż zmięknie. Przed podaniem wcisnąć nieco soku z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)