Potrawka z kurczaka w kremowym sosie z sherry

    Potrawka z kurczaka w kremowym sosie z sherry

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jeśli użyjemy niedużych porów, rzepek i ziemniaków, to danie będzie można przygotować dużo szybciej. Trzeba tylko przyrumienić składniki, wymieszać i dusić, a na koniec polać danie pysznym sosem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 8 filetów z udek kurczaka, bez skóry
    • 250 g pieczarek
    • 175 młodych porów
    • 4 małe rzepki, przekrojone na ćwiartki
    • 450 g młodych ziemniaków, oskrobanych
    • 600 ml wywaru drobiowego z kostki
    • 4 łyżki półsłodkiego lub słodkiego sherry
    • 200 g fasolki
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 200 ml chudego jogurtu naturalnego
    • skórka otarta z 1 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić kawałki kurczaka i doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 2 minuty na dużym ogniu, przewracając, żeby przyrumieniły się z obu stron. Przełożyć na talerz.
    2. Wrzucić do rondla warzywa i smażyć na dużym ogniu przez minutę, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i dodać pory, układając je na środku rondla i odsuwając pieczarki na boki. Ułożyć na wierzchu ziemniaki i rzepy w jednej warstwie.
    3. Dodać wywar i sherry. Doprowadzić do wrzenia. Ułożyć kurczaka na warzywach, dodać sos, który wyciekł na talerz. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 10 minut.
    4. Dodać fasolkę, przykryć i gotować przez 5 minut, aż kurczak i warzywa będą ugotowane. Przełożyć łyżką cedzakową na półmisek i ustawić w ciepłym miejscu.
    5. Gotować wywar bez przykrycia na dużym ogniu przez 5 minut, by nieco zgęstniał. Rozrobić mąkę z jogurtem i sokiem z cytryny.
    6. Mieszając stopniowo dodać do jogurtu najpierw odrobinę sosu, a następnie resztę. Przelać z powrotem do rondla. Doprowadzić do wrzenia, nadal mieszając, żeby sos nieco zgęstniał (mąka kukurydziana stabilizuje jogurt, który dzięki temu się nie zwarzy) Doprawić solą i pieprzem. Polać mięso i warzywa niewielką ilością sosu, a resztę podać w sosjerce.

    Potrawka z kurczaka po marokańsku

    W punkcie 2. wraz pieczarkami dodać 2 wyciśnięte ząbki czosnku i łyżkę marokańskiej mieszanki przypraw, na przykład ras-el-hanout lub harissa. Zamiast rzepy użyć 2 pokrojonych w paski czerwonych papryk, a zamiast ziemniaków dyni. Wlać 300 ml wrzątku zamiast sherry i wywaru. Dodać 2 puszki pokrojonych pomidorów (po 400 g). W punkcie 3. na udka nałożyć 2 puszki cieciorki (po 400 g), odsączonej i wypłukanej. Nie dodawać fasoli, nie odparowywać sosu w punkcie 5. i nie dodawać jogurtu. Przed podaniem posypać posiekaną świeżą kolendrą i skórką otartą z cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis