Potrawka z kurczaka

    Potrawka z kurczaka

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Potrawka z kurczaka i warzyw to prosty i zdrowy posiłek do przygotowania w tygodniu. Aby przyrządzić go jeszcze szybciej, można użyć gotowej mrożonki warzyw. Najlepiej smakuje z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 350 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę
    • 1 mała posiekana cebula
    • 250 g małych pieczarek
    • 1 listek laurowy
    • 2 duże gałązki świeżego albo 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    • 3 duże gałązki świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego estragonu (wg uznania)
    • skórka cytrynowa z 1 małej cytryny
    • 150 ml wytrawnego sherry
    • 300 ml wrzątku
    • 200 g małych marchewek
    • 200 g różyczek brokułów
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Podgrzać oliwę na dużej patelni z pokrywką. Dodać kurczaka, smażyć, ciągle mieszając, na dużym ogniu przez 3 minuty, aż mięso się przyrumieni. Zmniejszyć ogień. Dodać cebulę, pieczarki, listek laurowy, tymianek, ewentualnie estragon, skórkę cytrynową. Smażyć przez 4 minuty, aż cebula i pieczarki zaczną mięknąć.
    2. Dodać sherry i wodę, a następnie marchewki i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Dusić przez 5 minut.
    3. Dodać brokuły. Zwiększyć ogień, tak aby płyn zaczął lekko wrzeć. Przykryć i dusić przez 5 minut, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć listek laurowy, tymianek i - jeśli dodawaliśmy - estragon.
    4. Rozmieszać mąkę kukurydzianą w 2 łyżkach zimnej wody, żeby powstała półpłynna pasta. Dodać ją do potrawki i dusić jeszcze przez 2 minuty, ciągle mieszając, aż potrawa zgęstnieje. Przyprawić do smaku, dodać natkę pietruszki i podawać.

    Zalety

    • Brokuły zawierają kilka związków roślinnych chroniących przed rakiem, a także przeciwutleniacze - witaminy C i E oraz beta-karoten. Dostarczają też sporo witaminy B6 i niacyny, oraz kwasu foliowego. * • Niewielka ilość mięsa z kurczaka uzupełniana jest większą ilością warzyw. Potrawka taka, zwłaszcza podawana z pokarmami bogatymi w skrobię i inne złożone węglowodany (np. z ryżem) to pełnowartościowy posiłek. Zawiera wszystkie potrzebne składniki odżywcze we właściwych proporcjach.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ B6, C * ✓ kwas foliowy, niacyna, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis