Porzeczkowy coulis (gotowany)

    Porzeczkowy coulis (gotowany)

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Coulis to purée owocowe z surowych lub gotowanych owoców, słodzone według potrzeb. Purée z surowych owoców zawiera więcej witaminy C, której ilość zmniejsza się nawet w czasie krótkiego gotowania. Prawie wszystkie miękkie owoce mogą zostać użyte do przyrządzenia surowego purée: kiwi, jeżyny, brzoskwinie, mango, papaja.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 125 g czerwonych porzeczek
    • 125 g czarnych porzeczek
    • 50 g cukru
    • sok pomarańczowy lub cytrynowy albo likier creème de cassis

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Wrzucić owoce do rondla i wsypać cukier. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż się cukier rozpuści. Owoce mają być miękkie i powinien z nich wypływać sok. Spróbować i dodać więcej cukru do smaku.
    2. Przecisnąć owoce przez sitko. Spróbować i ewentualnie dodać soku pomarańczowego lub cytrynowego albo creème de cassis.

    Inne propozycje

    • Agrest można przyrządzić tak samo. Użyć 250 g obranych owoców i dodać 2 świeże kwiaty bzu lub 2 łyżki nalewki z bzu i trochę wody, w której gotowały się owoce. Podawać z deserem lub lodami. Można dodać mniej cukru i podać z gotowaną makrelą. * • Przygotować purée z 250 g rabarbaru, posłodzone cukrem lub miodem i z dodatkiem mielonego imbiru. * • Zrobić purée z owoców w puszkach z naturalnym sokiem. * • Z suszonych owoców (moczonych, żeby spulchniały), samych lub z owocami świeżymi, powstaje pyszne purée. Należy ugotować suszone owoce przed przecieraniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis