Portugalskie ciasto pomarańczowe

    Portugalskie ciasto pomarańczowe

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten przepis przywędrował do Portugalii bardzo dawno temu, wraz z arabskim najazdem. Dlatego nazywa się je tam ciastem pomarańczowym na stary sposób: bolo de laranja a` moda antiga.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 4 jajka
    • 125 g cukru
    • 1 torebka cukru waniliowego
    • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
    • 100 g mąki
    • masło do nasmarowania formy
    • Krem
    • 500 g mleka
    • 1 torebka budyniu waniliowego
    • 100 g miękkiego masła
    • 150 g śmietany
    • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
    • 2–3 pomarańcze

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 220°C. Oddzielić żółtka od białek. Ubić żółtka z cukrem, skórką pomarańczową, cukrem waniliowym i 4 łyżkami letniej wody na puszystą masę.
    2. Dodać mąkę i wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta. Natłuścić tortownicę, napełnić ciastem i wyrównać powierzchnię. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
    3. Ugotować budyń z mleka i budyniu w proszku według przepisu na opakowaniu. Ostudzić do temperatury pokojowej.
    4. Masło utrzeć na puszysty krem. Dodać budyń i dokładnie wymieszać, w razie konieczności dodać 2 łyżki wody. Ubić na sztywno śmietanę i dodać do kremu budyniowego. Dodać zmielone orzechy i wymieszać.
    5. Ciasto przekroić wzdłuż w połowie grubości długim nożem na dwa placki. Nasmarować połową kremu dolny placek, położyć na nim górny i drugą połową kremu posmarować ciasto z wierzchu i po bokach.
    6. Umyć pomarańcze i wytrzeć do sucha. Obrać jak najcieniej skórkę z jednej z nich obieraczką do warzyw i pokroić na wąskie, długie paseczki. Obrać resztę pomarańczy i podzielić na cząstki. Wierzch tortu przystroić paskami skórki i cząstkami pomarańczy.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Dobra rada

    Do tego tortu można podać aromatyzowaną kawę. W ekspresie z filtrem zaparzyć 500 ml kawy, ustawić w dzbanku na podgrzewaczu. Dodać skórkę otartą z pomarańczy, 3 łyżeczki likieru Cream Sherry i małą laskę cynamonu. Kawę nalewać do wysokich pucharków. Do każdego podać 2 kostki cukru i małe szczypce. Kostki skropić rumem i podpalić.

    Ciasto ananasowe

    Otartą skórkę pomarańczową zastąpić skórką cytrynową. Dolną połówkę tortu posmarować kremem tak jak w przepisie. Zawartość małej puszki ananasa w plastrach odsączyć na cedzaku. Odłożyć 2 plastry, resztę ułożyć na kremie i przygnieść drugą połówką ciasta. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu. Odłożone plastry ananasa pokroić na kawałki i przystroić nimi wierzch tortu. Posypać 2 łyżeczkami wiórków kokosowych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis