Pomidory z kuskusem na ostro

    Pomidory z kuskusem na ostro

    1polubienie
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Do tego dania wybierzmy dojrzałe pomidory o intensywnym smaku. Po wydrążeniu utworzą one miseczkę, w której możemy zmieścić sporą ilość pikantnego nadzienia z bakłażana, suszonych moreli, migdałów i kuskusu. Pomidorów nie pieczemy, tylko podajemy surowe.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 dużych pomidorów malinowych lub bawole serce (każdy ok. 170 g)
    • 1½ łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 55 g płatków migdałów
    • 1 mały bakłażan (ok. 170 g), pokrojony w kostkę wielkości 1 cm
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • szczypta cynamonu
    • 240 ml wrzącego bulionu warzywnego
    • 125 g kuskusu
    • 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
    • 55 g suszonych moreli, posiekanych
    • 1 łyżeczka pasty harissa
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Ściąć z pomidorów wierzchy i łyżeczką wydrążyć miąższ. Wydrążone pomidory i wierzchy odłożyć na bok. Miąższ wraz z pestkami przełożyć na sitko, oprzeć je na małym dzbanku lub misce i przyciskać tylną stroną łyżki, aby wyciekł sok (potrzeba około 4 łyżek soku). Dzbanek z sokiem odstawić, a miąższ z pestkami wyrzucić.
    2. Posypać lekko solą wnętrza wydrążonych pomidorów. Położyć je przecięciem w dół na talerzu przykrytym papierowym ręcznikiem i pozostawić do obcieknięcia na czas przygotowania nadzienia.
    3. Rozgrzać w teflonowym garnku ½ łyżki oliwy z oliwek extra virgin. Wrzucić płatki migdałów i prażyć na małym ogniu 2–3 minuty, aż się przyrumienią. Wyjąć z garnka i odłożyć na bok.
    4. Wlać do garnka pozostałą łyżkę oliwy, wrzucić bakłażana i smażyć 5 minut, często przewracając, aż zbrązowieje i zmięknie. Następnie wsypać kolendrę, kmin rzymski oraz cynamon i gotować jeszcze chwilę, cały czas mieszając.
    5. Wlać bulion i szybko doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając, wrzucić kuskus. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 5 minut.
    6. Odkryć garnek, postawić znów na małym ogniu i gotować 2–3 minuty, mieszając widelcem, aby ziarna kuskusu się nie zbiły. Dodać prażone migdały, miętę i suszone morele.
    7. Dodać do soku z pomidorów pastę harissa, zamieszać i polać kuskus. Doprawić pieprzem i wymieszać. Następnie nałożyć kuskus do wydrążonych pomidorów, przykryć je wierzchami i podawać.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, C, E * ✓✓ potas * ✓ B1, B6, kwas foliowy, niacyna, wapń, miedź, żelazo, cynk

    Zalety

    • Zawarta w potrawach witamina C – w naszym daniu znajduje się ona w pomidorach – zwiększa wchłanianie żelaza z produktów zbożowych, takich jak kuskus, oraz z suszonych moreli. * • Kuskus zawiera mało tłuszczu, a dużo węglowodanów złożonych i błonnika. Ma średni indeks glikemiczny, czyli jest trawiony i wchłaniany w dość wolnym tempie. Glukoza przenika więc do krwioobiegu stopniowo, co pomaga utrzymać stabilne stężenie cukru we krwi.

    Inne propozycje

    • Pomidory z krewetkami i twarożkiem. Wymieszać łyżkę oleju słonecznikowego, łyżeczkę soku z cytryny, 2 łyżki posiekanego koperku i 2 drobno posiekane korniszony, doprawić solą i pieprzem. Dodać ½ pokrojonego w drobną kostkę ogórka i 2 starte marchewki. Odstawić. Przygotować pomidory, jak w głównym przepisie. Dodać do warzyw 250 g twarożku i 170 g ugotowanych, obranych krewetek, nadziać pomidory i przykryć wierzchami. * • Zastąpić bakłażana cukinią, a morele i migdały – suszonym brzoskwiniami oraz orzechami laskowymi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis