Polędwiczki wieprzowe z gruszkami i estragonem

    Polędwiczki wieprzowe z gruszkami i estragonem

    1polubienie
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Delikatne polędwiczki wieprzowe z gruszkami i dodatkiem lekkiego, kremowego sosu estragonowego to danie główne świetne na proszoną kolację. Podawać z ryżem cytrynowym i gotowanymi na parze szparagami lub brokułami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 15 g masła
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2 dojrzałe gruszki, pokrojone wzdłuż w plasterki
    • 2 szalotki, drobno posiekane
    • 2 polędwiczki wieprzowe (razem ok. 500 g), pokrojone w cienkie plasterki
    • 150 ml białego wytrawnego wina
    • 2 łyżki świeżego estragonu, posiekanego
    • 4 łyżki śmietanki 18%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Roztopić na patelni połowę masła z dodatkiem ½ łyżki oliwy. Smażyć gruszki na dużym ogniu przez 5 minut, aż przyrumienią się ze wszystkich stron. Przełożyć z patelni na podgrzany talerz i przykryć.
    2. Dodać na patelnię resztę oliwy i masła. Wrzucić posiekane szalotki, wymieszać i smażyć przez 3–4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną.
    3. Zsunąć szalotki na bok patelni, wrzucić plasterki polędwiczki i smażyć przez 5–6 minut, aż przyrumienią się, przewrócić raz na drugą stronę.
    4. Wlać wino na patelnię, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1–2 minuty, by nieco odparowało. Dodać estragon i śmietankę. Gotować jeszcze przez minutę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać plasterki polędwicy z ułożonymi na nich gruszkami, polane sosem.

    Możesz też użyć

    • Zamiast gruszek oraz białego wina – krążków jabłka i wytrawnego cydru. • Polędwiczkę wieprzową zastąpić stekami z udźca jagnięcego, bądź też medalionami z jagnięcej karkówki. W punkcie 3. dusić 15–20 minut, aż będą miękkie.

    Z czym podawać

    W czasie gdy gotuje się ryż, z którym podamy to danie, możemy ugotować na parze szparagi lub brokuły. Ustawmy koszyk do gotowania na parze na rondlu z ryżem. Przed podaniem dodać do ryżu skórkę otartą z cytryny.

    Polędwica cielęca z kremowym sosem z calvadosu

    Rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i 15 g masła na patelni. Wrzucić 500 g polędwicy cielęcej, pokrojonej w cienkie plasterki, cebulę pokrojoną w cienkie krążki oraz 200 g pieczarek. Smażyć przez 5–6 minut, aż cebula zmięknie. Dodać 4 łyżki calvadosu i łyżkę posiekanego świeżego tymianku. Dusić przez 1–2 minuty. Dodać 4 łyżki śmietanki. Doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis