Polędwiczka po meksykańsku

    Polędwiczka po meksykańsku

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Chudą polędwiczkę wieprzową marynowaną w ostrym sosie meksykańskim i soku z owoców cytrusowych smażymy na patelni grillowej, cienko kroimy i podajemy w miękkich tortillach pszennych z salsą ze świeżego awokado.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g polędwiczki wieprzowej, okrojonej z tłuszczu
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 cebule, pokrojone w grube plastry
    • 2 papryki (1 czerwona i 1 żółta), pokrojone
    • 4 duże tortille pszenne o smaku pomidorowym
    • Marynata cytrusowa
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • sok z 1 limonki
    • sok z ½ grejpfruta lub 1 małej pomarańczy
    • 2 łyżeczki łagodnego chili w proszku
    • 1 łyżeczka papryki w proszku
    • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • ¼ łyżeczki suszonego oregano lub ziół prowansalskich
    • szczypta cynamonu
    • 3 cebulki dymki, posiekane
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • Salsa z awokado i rzodkiewek
    • 1 awokado
    • 3 rzodkiewki, pokrojone w kostkę
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 1 dojrzały pomidor, pokrojony w kostkę
    • sok z ½ limonki lub do smaku
    • 1 cebulka dymka, posiekana
    • 1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Wymieszać składniki marynaty w płytkim naczyniu. Wrzucić polędwiczkę i obtoczyć w marynacie. Przykryć i marynować co najmniej 30 minut, a najlepiej przez całą noc.
    2. Przygotować salsę: przekroić awokado na pół, usunąć pestkę i obrać ze skórki, a następnie utłuc miąższ w misce. Dodać pozostałe składniki salsy, starannie wymieszać i doprawić do smaku. Przykryć i wstawić do lodówki.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Rozgrzać mocno żeliwną patelnię grillową lub teflonową na średnim ogniu. Wyjąć mięso z marynaty i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Posmarować patelnię oliwą, wrzucić mięso i obsmażyć.
    4. Przesunąć mięso na bok i wrzucić na patelnię cebulę oraz paprykę. Smażyć 12–15 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko przypieczone, a mięso usmażone.
    5. Zawinąć stosik tortilli w folię aluminiową, włożyć do piekarnika i podgrzewać 5–10 minut.
    6. Zdjąć patelnię z ognia. Wyjąć mięso i pokroić w cienkie paseczki, wrzucić ponownie na patelnię. Wymieszać z cebulą i papryką.
    7. Ułożyć na każdej tortilli trochę mięsa z cebulą i papryką, zwinąć w rożek i polać wewnątrz salsą.

    Inne propozycje

    • Zamiast wieprzowiny można użyć wołowej polędwicy, rumsztyku lub antrykotu. * • Jeśli trudno kupić toritlle o smaku pomidorowym, można użyć dowolnych miękkich tortilli. Skropić tortillę odrobiną wody, wrzucić na patelnię teflonową i podgrzewać 15–30 sekund z każdej strony. Zawinąć luźno w czystą ściereczkę, by nie wystygła. * • Salsę z awokado można zastąpić inną owocową salsą. Wymieszać 300 g białych winogron bez pestek pokrojonych w plasterki, 1 mandarynkę lub inny mały owoc cytrusowy pozbawiony pestek i pokrojony w kostkę, 1 małą, jędrną gruszkę pokrojoną w kostkę (ze skórką), ¼ świeżej, czerwonej papryczki chili, posiekanej, 3 posiekane rzodkiewki, 1 posiekany ząbek czosnku, 1 cebulkę dymkę pokrojoną w cienkie plasterki, po 1 łyżce świeżej kolendry i mięty, 1 łyżeczkę cukru lub miodu i sok z ½ limonki lub cytryny. Przed podaniem schłodzić.

    Zalety

    • Awokado jest dość kaloryczne, zawiera jednak głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Jest to ten sam rodzaj tłuszczów, z którego składa się oliwa z oliwek, a więc wpływający korzystnie na serce. Awokado zawiera też witaminę E o działaniu przeciwutleniającym oraz witaminę B6. * • Podczas gotowania czosnek traci nieco allicyny, jednej z substancji chemicznych o dobroczynnym działaniu. Dlatego najzdrowiej jest jeść go na surowo. * • Potrawa ta zawiera mnóstwo witaminy C, głównie z papryki i pomidorów. Odgrywa ona ważną rolę w prawidłowym działaniu układu odpornościowego.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, niacyna * ✓✓ kwas foliowy, żelazo * ✓ wapń, potas, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis