Podstawowy biały sos, czyli beszamel

    Podstawowy biały sos, czyli beszamel

    3polubienia
    10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te proste sosy są podstawą wielu dań lub mogą być podawane jako dodatek do innych potraw. Gdy doprawimy je odpowiednio, na przykład podstawowy sos biały serem lub ziołami zmienią zwykłe danie w wykwintny smakołyk.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 55 g masła
    • 55 g mąki
    • 600 ml chudego mleka
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Rozpuścić masło na małym ogniu w rondlu z grubym dnem. Zdjąć rondel z ognia, dodać mąkę i starannie wymieszać. Stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając.
    2. Postawić rondel na ogniu i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą i pieprzem.

    Inne propozycje

    • Chudy biały sos. Nie dodawać masła i soli. Rozrobić starannie 4 łyżki mąki kukurydzianej z odrobiną mleka. Rozgrzać resztę mleka do punktu wrzenia, mieszając wlać go trochę do rozrobionej mąki. Przelać do mleka w rondlu. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje, a następnie gotować jeszcze 3 minuty na małym ogniu. Ten sos będzie dosyć gęsty. Jeśli wolimy nieco rzadszy, powinniśmy użyć 3 łyżek mąki kukurydzianej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis