Placuszki tuńczykowe

    Placuszki tuńczykowe

    2polubienia
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jeśli mamy w spiżarni puszkę tuńczyka i kukurydzy, chrzan oraz dymkę, przygotujmy pyszne placuszki. To jedno z tych dań, o których warto pamiętać, gdy mamy niespodziewanych gości albo gdy domownicy marudzą, że chcieliby wypróbować nową potrawę.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g ziemniaków, pokrojonych na małe kawałki
    • 25 g masła
    • 1 łyżka chrzanu
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 3 cebulki dymki, posiekane
    • 200 g kukurydzy z puszki, odsączonej
    • 200 g tuńczyka z puszki, odsączonego
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki oleju
    • majonez cytrynowy i cząstki cytryny, do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez 15–20 minut, aż zmiękną. Odcedzić, wrzucić z powrotem do rondla, dodać masło i starannie utłuc na gładkie purée.
    2. Dodać do gorącego purée chrzan, natkę pietruszki, cebulę dymkę i kukurydzę. Starannie wymieszać, dodać tuńczyka i doprawić solą i pieprzem. Odstawić, żeby masa lekko ostygła.
    3. Uformować z masy 8 grubych placuszków po około 7 cm średnicy. Poprószyć z obu stron mąką.
    4. Rozgrzać olej na dużej patelni, najlepiej teflonowej. Wrzucić placuszki i smażyć na średnim ogniu przez 3–4 minuty z każdej strony, aż mocno się przyrumienią. Przewracać ostrożnie na drugą stronę łopatką. Podawać na gorąco z cytrynowym majonezem i cząstkami cytryny.

    Dodatki

    • Skórka otarta z cytryny, posiekana natka pietruszki i kapary. * • Posiekana zielona papryczka chili, skórka otarta z limonki, czosnek i posiekana kolendra.

    Możesz też użyć

    • Zamiast ziół – puszki kukurydzy z papryką. * • Natkę zastąpić 2 łyżkami pesto.

    Rada

    Jeśli mamy więcej czasu, możemy wstawić placuszki do lodówki na pół godziny przed smażeniem, żeby łatwiej je było usmażyć i przewrócić na drugą stronę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis