Racuszek z truskawkami i cynamonem

    Racuszek z truskawkami i cynamonem

    Zapisz do ulubionych
    18min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten placuszek, przypominający amerykańskie naleśniki, przyrządza się błyskawicznie i podaje z przepysznymi truskawkami. Jeśli mamy ochotę możemy polać go śmietanką a w wersji na deser nałożyć na niego lody.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka drobnego cukru
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • 100 ml chudego mleka
    • 20 g masła
    • 400 g truskawek, przekrojonych na pół
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • 3 łyżki cukru
    • gałązki mięty, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 18min. 

    1. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i drobnym cukrem. Zrobić zagłębienie w środku i wbić do niego jajko. Dodać esencję waniliową i wlać trochę mleka. Lekko roztrzepać jajko z mlekiem. Stopniowo wyrabiać z mąką, dolewając po odrobinie mleka. Kiedy ciasto będzie już dość gęste, ale zanim jeszcze dodamy całe mleko, starannie wyrobić, żeby nie było grudkowate. Stopniowo dodać resztę mleka i wyrobić jednolite ciasto.
    2. Rozgrzać piekarnik na funkcji grill. Na patelni o średnicy 20–22 cm i z metalową rączką (jeśli rączka jest drewniana, owinąć ją folią aluminiową, by nie spaliła się w piekarniku) roztopić masło. Rozprowadzić je po dnie, wlać ciasto i smażyć na średnim ogniu, aż przyrumieni się od spodu. Ciasto ma wyrosnąć i niemal całkowicie ściąć się na wierzchu. Na powierzchni powinny być widoczne drobne pęcherzyki.
    3. Wstawić patelnię do piekarnika i piec minutę. Rozłożyć truskawki równomiernie na racuszku. Posypać cynamonem i cukrem. Opiekać jeszcze 3 minuty, aż cukier się rozpuści. Pokroić na porcje, udekorować miętą i podawać natychmiast.

    Naleśniki z bananami i sosem karmelowym

    Grubo posiekać 2 batoniki Mars po 54 g każdy (lub inne batoniki czekoladowe z karmelem). Włożyć do żaroodpornej miski i wlać 100 ml chudej śmietanki. Ustawić na rondlu z lekko wrzącą wodą i mieszać, aż batoniki roztopią się i powstanie jednolity gęsty sos. Rozgrzać na patelni 4 duże gotowe naleśniki. Pokroić 4 banany na plasterki i ułożyć je na naleśnikach. Złożyć na ćwiartki i skropić sosem. Ten deser doskonale smakuje też z jabłkami pokrojonymi w cienkie plasterki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis