Tartaletki z pomidorami i bazylią

    Tartaletki z pomidorami i bazylią

    1polubienie
    32min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te śródziemnomorskie placki warzywno-ziołowe można zrobić szybko i łatwo. Dzięki dodaniu czosnku, bazylii, suszonych pomidorów i orzeszków piniowych mają przyjemnie pikantny smak. Najlepiej podać je na ciepło, przybrane liściem sałaty.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 120 g mąki
    • 80 g pszennej mąki pełnoziarnistej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 30 g zimnego masła
    • 25 g tartego parmezanu
    • 120 ml mleka
    • Na wierzch ciasta
    • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku
    • 6 suszonych pomidorów w oleju
    • 1/2 pęczka bazylii
    • 3 duże pomidory podłużne
    • 30 g orzeszków piniowych
    • listki bazylii do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 32min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Oba gatunki mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
    2. Pokroić masło i dodać do mąki. Palcami rozetrzeć masło z mąką, żeby powstały grudki. Dodać parmezan i wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać w nie mleko. Całość zagnieść, żeby powstało miękkie, lecz nie kleiste ciasto.
    3. Cienko posypać mąką blat kuchenny i rozwałkować ciasto do grubości około 1/2 cm. Wyciąć 6 kół o średnicy 10 cm foremką lub odwróconą dużą szklanką. Ułożyć koła na blasze do pieczenia w odstępach 6 cm. Wycisnąć widelcem wzór na obrzeżach kół.
    4. Posmarować placki 2 łyżeczkami oliwy z oliwek. Czosnek posiekać. Pomidory osączyć na papierowym ręczniku. Drobno posiekać. Liski bazylii pokroić w cieniutkie paseczki. Wymieszać 1 łyżeczkę oliwy z czosnkiem, pomidorami i bazylią. Rozsmarować masę na plackach, na każdym zostawiając wokół wąski nieposmarowany brzeg.
    5. Pomidory pokroić w cienkie plasterki i ułożyć je na wierzchu placków. Włożyć blachę do piekarnika i piec przez 7 minut, potem wyjąć i posypać orzeszkami piniowymi. Piec przez kolejne 3–5 minut. Po wyjęciu z piekarnika ozdobić listkami bazylii.

    Dobra rada

    Placki można zrobić jeszcze szybciej, gdy posmaruje się je kupionym w sklepie czerwonym pesto.

    Placki cebulowe

    Obrać i pokroić w cienkie plasterki 500 g czerwonej cebuli. Podgrzać na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć na miękko cebulę, mieszając od czasu do czasu. Dodać 2 łyżeczki octu balsamicznego i 1 łyżeczkę brązowego cukru. Podgrzewać, mieszając, aż cukier zmieni się w karmel. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Ostudzić. Przygotować ciasto jak w przepisie. Rozsmarować masę cebulową na plackach i każdy z nich posypać 1 łyżeczką tartego ementalera. Piec przez 10–12 minut w piekarniku, nagrzanym do 220°C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis