Placki z kukurydzą

    Placki z kukurydzą

    2polubienia
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W tym daniu kukurydzę dodajemy do gęstego ciasta doprawionego chili i świeżą kolendrą, z którego smaży się placki. Ułożone na warstwie rukwi wodnej i polane sosem jogurtowym z miętą i cebulką dymką, będą pysznym i szybkim do przyrządzenia daniem na lunch.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 140 g mąki
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 150 ml chudego mleka
    • 2 duże jajka, roztrzepane
    • 400 g mrożonej kukurydzy, rozmrożonej i odsączonej
    • 3 cebulki dymki, drobno posiekane
    • 1 świeża czerwona papryczka chili, drobno posiekana
    • 3–4 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 115 g rukwi wodnej
    • sól i pieprz
    • Sos jogurtowy
    • 300 g jogurtu greckiego
    • 4 cebulki dymki, drobno posiekane
    • 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
    • sok i skórka otarta z 1 limonki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Przyrządzić sos jogurtowy. Wlać jogurt do salaterki. Dodać cebulkę dymkę, miętę, skórkę z limonki i szczyptę soli. Przykryć i wstawić do lodówki na czas przyrządzenia placków (sok z limonki zachować na później).
    2. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia do miski. Zrobić zagłębienie na środku. Wlać mleko i wbić jajka. Wymieszać mleko z jajkami drewnianą łyżką, następnie stopniowo nagarniać mąkę od brzegów do środka, żeby wyrobić gładkie, gęste ciasto. Można je też wyrobić mikserem: najpierw wlać mleko i wbić jajka do miski, następnie wsypać mąkę i ucierać chwilę.
    3. Dodać do ciasta kukurydzę, cebulkę dymkę, papryczkę chili i kolendrę. Doprawić solą i pieprzem. Starannie wymieszać.
    4. Rozgrzać dużą patelnię o grubym dnie i nasmarować odrobiną oleju. Nakładać duże łyżki ciasta i smażyć po cztery placki na średnim ogniu 2 minuty, aż zetną się od spodu i przyrumienią.
    5. Przewrócić placki łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze 2 minuty, aż przyrumienią się z drugiej strony. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Trzymać w cieple w czasie smażenia pozostałych placków, dolewając w razie potrzeby nieco oliwy na patelnię.
    6. Ułożyć rukiew wodną na 4 talerzach i skropić sokiem z limonki. Położyć na niej placki i podawać na gorąco z sosem jogurtowym do polania.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, C * ✓✓ B1, B2, B12, E, wapń, cynk * ✓ B6, kwas foliowy, niacyna, miedź, żelazo, potas, selen

    Zalety

    • Kukurydza jest dobrym źródłem błonnika oraz witamin A, C i kwasu foliowego. Dzieci zazwyczaj bardzo ją lubią, więc to danie z pewnością będzie im smakować. * • Dawniej osobom zagrożonym chorobami serca lub zawałem zalecano ograniczenie spożycia jajek do 2 tygodniowo. Jednak najnowsze badania wykazują, że z wyjątkiem chorych na cukrzycę, wszyscy mogą bez obaw jadać tygodniowo nawet 7 jajek. * • Rukiew wodna, podobnie jak inne ciemnozielone warzywa liściaste, zawiera kwas foliowy, witaminę z grupy B. Najnowsze badania wykazują, że chroni on organizm przed różnymi schorzeniami, takimi jak choroba Alzheimera.

    Inne propozycje

    • Zamiast papryczką chili i kolendrą można doprawić ciasto 2 łyżeczkami zielonej tajskiej pasty curry. * • Kukurydzę można zastąpić mrożonym groszkiem, a kolendrę posiekaną bazylią. * • Pikantne placki po indyjsku. Przyrządzić ciasto z 140 g mąki gram (z cieciorki), ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 120 ml chudego mleka i jajka. Doprawić 3 łyżkami posiekanej świeżej kolendry, łyżką posiekanego świeżego imbiru, łyżeczką kurkumy, łyżeczką nasion kminu rzymskiego, ½ łyżeczki chili w proszku, wyciśniętym ząbkiem czosnku i ½ łyżeczki soli. Opłukać 150 g szpinaku, włożyć wilgotny do rondla i gotować około 2 minut. Odsączyć i posiekać. Dodać do ciasta wraz z małą, drobno posiekaną cebulą, grubo utartą cukinią oraz 30 g pestek dyni. Smażyć placki jak w głównym przepisie. Podawać z sosem jogurtowo-pomidorowym przyrządzonym z 300 g chudego jogurtu naturalnego, 4 łyżek passaty pomidorowej oraz 3 łyżek posiekanej świeżej kolendry.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis